Σύνεση και όχι κραυγές για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μουσική

Το RadioPro.gr προτείνει στα πρώην και νυν μέλη της ΑΕΠΙ να σκεφτούν σοβαρά τις όποιες «κραυγές» τους καλούν να παρανομήσουν και να μην πληρώνουν για τη μουσική ή να πληρώσουν στο «ταμείο παρακαταθηκών». Δικαιολογημένα η ΑΕΠΙ εδώ και χρόνια έχει δυσαρεστήσει πολύ κόσμο, τόσο τους πελάτες της, όσο και τους καλλιτέχνες που εκπροσωπεί. Δυστυχώς, αυτή είναι η τύχη όλων των μονοπωλίων και για αυτό το RadioPro.gr πρωτοπορεί και στην Ελλάδα.

Η μη πληρωμή όμως για τη μουσική που αναπαράγει κάποιος στον επαγγελματικό του χώρο είναι παράνομη. Μην γελιέστε, η ΑΕΠΙ, σε μια μορφή ή σε άλλη, δεν πάει πουθενά και ο λόγος είναι πολύ απλός. Υπάρχει νομική κατοχύρωση για την υποχρέωση πληρωμής της μουσικής που οποιοσδήποτε παίζει δημόσια. Οι καλλιτέχνες πρέπει να πληρώνονται για τη χρήση της μουσικής τους, εκτός αν επικρατήσει ο νόμος της «ζούγκλας».

Φυσικά σε συνθήκες κρίσης κανείς δεν θα ήθελε να πληρώνει. Άλλωστε, χιλιάδες επαγγελματίες δεν πληρώνουν, υπό την ανοχή ή την αδυναμία ελέγχου των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας βιομηχανίας μηνύσεων και αγωγών κατά επαγγελματιών, για τα θέματα μουσικής, που αυξάνει ακόμη περισσότερο το κόστος για τον ιδιώτη, αφού συνήθως του ζητάνε να πληρώσει για την προηγούμενη πενταετία. Τελικά δεν γλιτώνει κανείς για πάντα.

Εδώ υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:

α) Είτε παίζετε μουσική στον επαγγελματικό χώρο από γνωστούς καλλιτέχνες, οπότε οφείλετε να τους πληρώσετε χωρίς «εξυπνάδες» γιατί μετά από 2-3 χρόνια θα σας τα ζητήσουν αναδρομικά, όπως γίνεται ήδη σε πολλές περιπτώσεις,

β) Είτε δεν παίζετε μουσική και δεν έχετε τηλεόραση, οπότε δεν πληρώνετε κανέναν, αλλά ζημιώνεστε γιατί έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική στα καταστήματα αυξάνει το χρόνο παραμονής των πελατών.

γ) Είτε επιλέγετε την καλύτερη εναλλακτική λύση, που δεν παίζει με τα λόγια, όπως το RadioPro.gr, με πολλαπλά μουσικά κανάλια, νόμιμα και απλά. Με μόλις 149 ευρώ το χρόνο ξενοιάζετε από όλους τους οργανισμούς (ΑΕΠΙ, GEA, Αυτοδιαχείριση κλπ).

Πραγματικά δεν μας νοιάζει αν θα επιλέξετε εμάς. Μπορείτε να επιλέξετε όποιον εσείς επιθυμείτε. Αυτό που μας νοιάζει, είναι οι υπόλοιπες εταιρείες στο χώρο αυτό να σέβονται τη νομοθεσία και να μην «ακροβατούν», με συνέπεια οι πελάτες τους να παρανομούν. Δεν θέλουμε καν να φανταζόμαστε τι θα γίνει, αν τα «στραβά» της κακής νομικής προετοιμασίας κάποιων, τα εκμεταλλευτούν οι συστημικές εταιρείες συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.

Καλό θα ήταν λοιπόν η πρόταση της ΠΑΣΚΕΔΙ προς τα μέλη της, να σταματήσουν να πληρώνουν την ΑΕΠΙ να μπει σε μια νομική βάση και να μη γίνεται για λόγους δημοσιότητας. Είναι παράλογο να λες για παράδειγμα προς την εταιρεία ύδρευσης ότι δεν πληρώνω για το νερό που καταναλώνω, γιατί ο διευθυντής σας φέρεται να κλέβει την εταιρεία σας. Αυτό δεν αφορά τη δική μου υποχρέωση πληρωμής για την «κατανάλωση», αλλά την φερόμενη απάτη του διευθυντή προς τους μετόχους της εταιρείας.

Αντίθετα, φροντίζω πρώτος εγώ να είμαι νόμιμος στο κατάστημά μου και στη συνέχεια «δείχνω» με το δάκτυλο την παρανομία και καλώ το κράτος να την επιλύσει. Στη μουσική δεν υπάρχουν στρατόπεδα και εχθροί. Όπως η μουσική είναι μία, έτσι θα ήταν σωστό, όλοι μαζί να προτείνουμε πραγματικές λύσεις και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Το δυστυχές είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε συναντήσει καταστάσεις που δεν ταιριάζουν με οποιαδήποτε άλλη ευνομούμενη χώρα που πλανήτη.

Για αυτό όμως κάθε εταιρεία πρέπει να επιλέγει το «ασφαλές λιμάνι» στο οποίο νομικά θα παραμένει, χωρίς κραυγές για «μάχες» και χωρίς «ιερούς πολέμους» κάποιων άλλων.

Τέλος, αναφορικά με την ΠΑΣΚΕΔΙ, απλά ενημερώνουμε πως θα επανέλθουμε πολύ σύντομα. Περιμένουμε να δούμε για πόσο καιρό θα κλέβουν τα κείμενα από το RadioPro.gr και θα ξεχνάνε μέσα στα κλεμμένα κείμενα και το «RadioPro.gr», αλλά και για πόσο καιρό θα «ακροβατούν» κάνοντας τους πελάτες τους να παρανομούν, αφού αναπαράγουν σύγχρονη ελληνική μουσική (παραβιάζεται το άρθρο 49 του ν. 2121/1993), ενώ παίζουν και μουσική για την οποία υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα.

Ειδικά για το τραγούδι (I Can’t Get No) Satisfaction των Rolling Stones που υπάρχει στα δείγματα της ΠΑΣΚΕΔΙ, μαζί με άλλα γνωστά κατοχυρωμένα τραγούδια, δεν υπάρχουν λόγια. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας ενημερώσουν οι φίλοι της ΠΑΣΚΕΔΙ πως το συγκεκριμένο τραγούδι, που εκδόθηκε στην Αμερική στις 6 Ιουνίου 1965 και στην Αγγλία στις 20 Αυγούστου 1965 (UK), δεν έχει δικαιώματα…

Καλό θα ήταν η ΠΑΣΚΕΔΙ όταν «κλέβει» τα κείμενά μας να κατανοεί και τι λένε.

RadioPro.gr*  Νόμιμη μουσική για επαγγελματικούς χώρους

RadioPro.gr Rated 5 / 5 based on 5 reviews. | Review Us
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ!
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RadioPro.gr
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ με το RADIOPRO.GR
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Invalid icon.
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RADIOPRO.GR