Συνεργασία με καλλιτέχνες

Το RadioPro.gr επιθυμεί να συνεργαστεί με ανεξάρτητους καλλιτέχνες, των οποίων η μουσική δεν εκπροσωπείται από τις τρεις εισπρακτικές εταιρείες (AEPI, Αυτοδιαχείριση, GEA) και τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό. Η χρήση της μουσικής γίνεται μόνο σε μορφή streaming και όχι για download, αφού η υπηρεσία μας προσφέρει μουσικούς σταθμούς – streams για χρήση σε επαγγελματικούς χώρους.

Σε αντίθεση με όσα ακούγονται, τα μουσικά έργα αποκτούν πνευματικά δικαιώματα τη στιγμή της δημιουργίας της, αρκεί να μπορείτε να αποδείξετε ότι εσείς έχετε γράψει πρώτοι τους στίχους ή τη μουσική.

Όμως, αυτό που συμβαίνει σήμερα με τη διαδικασία είσπραξης του περιουσιακού δικαιώματος των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων είναι εντελώς παράλογο. Ουσιαστικά έχει «ποινικοποιηθεί» η αναμετάδοση της μουσικής στους χώρους, όπου πλέον ακούγονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Το ερώτημα βέβαια είναι, αν κάποιος για να παίξει τη μουσική σας πρέπει να πληρώσει για αυτήν, γιατί να σας «διαφημίσει»! Έτσι φτάνουμε στα γνωστά παραδείγματα μουσικών που είτε η μουσική τους δεν θα φτάσει στα ραδιόφωνα, είτε δεν φτάνει πια, με συνέπεια να μειωθεί η εμπορικότητά τους.

Ελευθερώστε τη μουσική
και αυξήστε την εμπορικότητά σας!

Στο RadioPro πιστεύουμε ότι για να αγοράσει κάποιος τη μουσική σας, θα πρέπει αυτή να φτάσει στα αυτιά του. Έτσι προωθούμε τη χρήση μουσικής για εμπορικούς σκοπούς, και σας βοηθάμε να αναπτύξετε την εμπορική χρήση της πνευματικής δημιουργίας σας.

Το RadioPro.gr όχι μόνο θα αναπαράγει τη μουσική σας στα streams του, αλλά θα φροντίσει να δώσετε συνεντεύξεις σε θεματικές εκπομπές του, οι οποίες στη συνέχεια θα ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, ενώ θα υπάρξει και δικτυακή παρουσίαση του προφίλ σας.

Βέβαια, το RadioPro.gr στοχεύει περισσότερο σε επιχειρήσεις, όμως θα πρέπει να στεφτείτε ποιοι είναι οι χώροι όπου σήμερα ακούγεται περισσότερο streaming μουσική, όπως είναι οι ραδιοφωνικοί και διαδικτυακοί σταθμοί. Αν εξαιρέσετε το λίγο χρόνο που περνάτε στο αυτοκίνητο, η συντριπτική πλειοψηφία της αναπαραγωγής σταθμών γίνεται πλέον σε επαγγελματικούς χώρους. Σε αυτούς θέλετε να σας ανακαλύψει το κοινό, ώστε να φροντίσει να μάθει περισσότερα για εσάς, να σας αναζητήσει στο διαδίκτυο και να αγοράσει τη μουσικής σας.

Και με άδειες Creative Commons και χωρίς…

Το συνηθισμένο είναι τα έργα τα οποία αναπαράγουμε στο RadioPro.gr να έχουν εκδοθεί υπό τις άδειες Creative Commons, που ειδικότερα να επιτρέπουν τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι με τη χρήση μιας άδειας CC, χάνουν τα δικαιώματα πάνω στο έργο τους, ότι το έργο δεν ανήκει πλέον σε αυτούς, και ότι δεν θα είναι σε θέση να έχουν οικονομικά ανταλλάγματα για αυτό. Αυτό δεν ισχύει. Όταν χρησιμοποιείτε μια άδεια CC, επιτρέπετε στους άλλους να χρησιμοποιήσουν την εργασία σας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά παραμένετε ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου.

Τα χαρακτηριστικά των αδειών Creative Commons είναι:

– Προσφέρονται δωρεάν μέσω διαδικτύου

– Δεν είναι αποκλειστικές

– Επιτρέπουν την ανταλλαγή έργων μέσα από το διαδίκτυο

– Η χρήση τους δεν απαιτεί την παραίτηση του δικαιούχου των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας από τις εξουσίες του που απορρέουν, είτε από το περουσιακό, είτε από ηθικό δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας

Εφόσον χρησιμοποιήσετε μια άδεια CC για το έργο σας, μπορείτε πάντα να την αλλάξετε. Αλλά, αν κάποιος χρησιμοποίησε το έργο σας κάτω από αυτούς τους όρους, πριν να τους αλλάξετε, δεν μπορείτε να τους «πάρετε πίσω».

Τα 4 στοιχεία των αδειών Creative Commons είναι:

by Αναφορά στον αρχικό δημιουργό (Attribution)

nc Απαγόρευση εμπορικής χρήσης του έργου (Non-commercial)

nd Απαγόρευση δημιουργίας παραγώγων έργων (No Derivatives)

sa Διανομή του παράγωγου έργου με τους όρους της αρχικής άδειας(Share alike)

Με το συνδυασμό των παραπάνω στοιχείων προκύπτουν μια σειρά από άδειες που αναλύουμε παρακάτω. Το RadioPro.gr για να συνεργαστεί μαζί σας θα πρέπει να έχετε επιλέξει μια από τις πρώτες 3 άδειες (CC-BY ή CC-BY-SA ή CC-BY-ND).

CCBYΑναφορά Δημιουργού 4.0 (CC-BY): Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να αναδιανέμουν, να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργου, ακόμη και με εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς ως τον δημιουργό του πρωτοτύπου. Είναι μια από τις πιο εξυπηρετικές άδειες που προσφέρονται. Συνιστάται για τη μεγιστοποίηση της διάχυσης και της χρήσης του αδειοδοτούμενου υλικού.

CCBYSAΑναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 4.0 (CC-BY-SA): Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς ως δημιουργό και να διαθέτουν τα νέα τους δημιουργήματα με τους ίδιους ακριβώς όρους. Αυτή η άδειασυχνά παρομοιάζεται με τις ελεύθερες άδειες και τις άδειες λογισμικού ανοιχτού κώδικα «copyleft». Όλα τα νέα έργα που θα βασίζονται στο δικό σας θα έχουν τους όρους της αρχικής άδειας, επομένως στα παράγωγα θα επιτρέπεται η εμπορική χρήση. Αυτή η άδεια χρησιμοποιείται από τη Wikipedia και συνιστάται για τα είδη που επωφελούνται από την ενσωμάτωση περιεχομένου όπως γίνεται στη Wikipedia και σε παρόμοια αδειοδοτημένα έργα.

CCBYNDΑναφορά Δημιουργού – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC-BY-ND): Αυτή η άδεια επιτρέπει την αναδιανομή, με εμπορική και μη εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να γίνεται αναφορά σε εσάς ως δημιουργό και το έργο σας να παραμείνει αμετάβλητο στο σύνολό του.

ccbyncΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0 (CC-BY-NC): Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα, αλλά χωρίς εμπορική χρήση. Αν και τα νέα τους έργα πρέπει να σας αναγνωρίζουν και να παραμένουν μη-εμπορικά, δεν οφείλουν να τα αδειοδοτούν με τους ίδιους όρους.

ccbyncsaΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 (CC-BY-NC-SA): Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα χωρίς εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς και να διαθέτουν τα νέα τους δημιουργήματα με τους ίδιους ακριβώς όρους.

ccbyncndΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC BY-NC-ND): Αυτή η άδεια είναι η πιο περιοριστική από τις 6 κύριες άδειες, επιτρέποντας στους άλλους να έχουν πρόσβαση στο έργο σας και να το μοιράζονται με άλλους εφόσον κάνουν αναφορά σε εσάς, ωστόσο δεν μπορούν να το αλλάξουν με κανένα τρόπο ούτε να το χρησιμοποιούν για εμπορική χρήση.

Είναι δυστυχές, αλλά οι «εταιρείες» που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χρησιμοποιούν μουσική, για την οποία απαγορεύεται η εμπορική χρήση, κάτι που κάνει παράνομη τόσο τη χρήση σε streams, όσο και την αναπαραγωγή σε επιχειρήσεις. Το RadioPro.gr προτιμά να συνεργάζεται απευθείας με τους καλλιτέχνες, παρά να χρησιμοποιεί demos ξένων εταιρειών ή να καταχράζεται την εμπιστοσύνη της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Η πιο «κλειστή» από τις παραπάνω άδειες είναι η CC-BY-ND στην οποία πρέπει να γίνεται αναφορά του δημιουργού, επιτρέπεται η εμπορική χρήση της μουσικής και δεν επιτρέπεται η διασκευή ή τροποποίησή της. Θεωρούμε ότι αν είστε νέος καλλιτέχνης ή αν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε τη μουσική σας, η άδεια CC-BY-ND είναι η καλύτερη δυνατή.

Στείλτε τη μουσική σας στο RadioPro.gr δωρεάν!

Αν θεωρείτε ότι δεν σας εκφράζει οποιαδήποτε από τις άδειες αυτές, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας μέσα από την μη αποκλειστική παραχώρηση της μουσικής σας, απλά για αναπαραγωγή στα streams του RadioPro.gr. Στο RadioPro.gr δεν προσφέρουμε αποθήκευση της μουσικής,  μόνο την αναπαραγωγή της. Κατά συνέπεια, μπορείτε να μας παραχωρήσετε το μη – αποκλειστικό δικαίωμα αναμετάδοσης και εσείς να διατηρείτε όλα τα δικαιώματα από το έργο σας.

Σε αποκλειστικές συνεργασίες θα διανείμουμε εμπορικά τη μουσική σας δωρεάν!

Αν το επιθυμείτε, η εταιρεία μας θα σας βοηθήσει στην πώληση της μουσικής σας μέσω Itunes, Amazon, Napster, Spotify και σε ακόμη 90 διαδικτυακά μαγαζιά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πώλησης της μουσικής σας και σε φυσική μορφή CD. Δεν είναι ανάγκη να παρακαλέσετε κανέναν, αρκεί να συνεργαστείτε μαζί μας και θα βρούμε τις λύσεις που σας ταιριάζουν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.