Πρόβλημα με τη μουσική του ΠΑΣΚΕΔΙ;;;;

Σε πολύ δύσκολη θέση οι επαγγελματίες που παίζουν δημόσια μουσική από τον ΠΑΣΚΕΔΙ. Επίσημη ανακοίνωση εκδόθηκε αναφορικά με τη δράση του σωματείου ΠΑΣΚΕΔΙ, από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, που προσπαθεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση με τα δικαιώματα της μουσικής στην Ελλάδα και να προστατέψει τους επαγγελματίες – χρήστες μουσικής από μοιραία λάθη.

————————————–

Όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές, το θρίλερ με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, συνεχίζεται και μάλιστα προβλέπεται να ενταθεί μέχρι το τέλος του 2018. Οι επαγγελματίες όμως δεν χρωστάνε τίποτα να βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα σε οργανισμούς και εταιρείες που δυστυχώς δεν γνωρίζουν τη Νομοθεσία και την εφαρμόζουν κατά το δοκούν!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΚΕΔΙ

Παρακάτω θα δείτε αυτούσια και την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που είναι αναρτημένη στην κεντρική ιστοσελίδα https://www.opi.gr . Με την ανακοίνωσή του ο ΟΠΙ καλεί τους επαγγελματίες να απέχουν από συνεργασίες που ενδέχεται να τους δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη δημόσια αναπαραγωγή μουσικής.

Ο ΟΠΙ ως κρατικός φορέας επιτήρησης ξεκαθαρίζει ότι οι χρήστες μουσικής του ΠΑΣΚΕΔΙ οφείλουν να πληρώνουν ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα, δηλαδή τη νέα υπηρεσία Ε.Υ.Ε.Δ., την Αυτοδιαχείριση και την GEA. Όχι έναν από αυτούς αλλά όλους τους οργανισμούς, επιπλέον της πληρωμής στον ΠΑΣΚΕΔΙ, αφού η μουσική της ΠΑΣΚΕΔΙ δεν απαλλάσσει τους επαγγελματίες, σε αντίθεση με όσες υποσχέσεις είχαν δοθεί.

——————————-

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΙ:

«Σας ενημερώνουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν μουσική στο κατάστημά τους αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομητικές υπηρεσίες του ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών και Διασκέδασης) οφείλουν να καταβάλλουν αμοιβή για τη χρήση μουσικής στο κατάστημά τους και στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης GEA.

Όσοι χρησιμοποιούν στο κατάστημά τους ραδιόφωνο και τηλεόραση οφείλουν να καταβάλλουν αμοιβή στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης GEA, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, καθώς και στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (Ε.Υ.Ε.Δ.) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση των δικαιωμάτων των πρώην μελών της ΑΕΠΙ, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τελευταίας. Συνεπώς το ότι είναι συνδρομητές της υπηρεσίας του ΠΑΣΚΕΔΙ δεν τους απαλλάσσει από την καταβολή δικαιωμάτων στους ως άνω οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν στο κατάστημά τους μουσική επιπλέον αυτής των συνδρομητικών υπηρεσιών του ΠΑΣΚΕΔΙ. Σας υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπονται για τους χρήστες μουσικής τόσο αστικές όσο και ποινικές κυρώσεις»

——————————-

Είναι σαφές πως ο ΟΠΙ, που στην δεδομένη στιγμή εποπτεύει άμεσα και την ΕΥΕΔ δεν πρόκειται πλέον να αφήσει «τίποτα να πέσει κάτω». Ειδικά στην περίπτωση του ΠΑΣΚΕΔΙ, που αν κάποιος ακούσει τα δείγματα μουσικής που προσφέρει, αυτά περιλαμβάνουν εμπορική μουσική που εκπροσωπείται από όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Η δημόσια αναπαραγωγή τέτοιας μουσικής, μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει σε επαγγελματίες.

Εμείς στο RadioPro με κάθε τρόπο προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε όλες τις εταιρείες για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο. Ακόμη και όταν ο ΠΑΣΚΕΔΙ έβγαλε ανακοίνωση προς τα ξενοδοχεία να σταματήσουν να πληρώνουν τις αμοιβές προς ΑΕΠΙ και GEA, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες του τουρισμού, χωρίς να κατονομάσουμε το σωματείο. Ακόμη κι όταν πρόεδροι επιμελητηρίων έπεσαν στην παγίδα και έκαναν αναπαραγωγή της ψευδούς είδησης, με αίσθημα ευθύνης και πραγματική γνώση, διορθώσαμε το λάθος τους!

Όποιος θέλει να ακούσει και να καταλάβει με απλά λόγια τη νομοθεσία στην Ελλάδα, εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε. Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, και στην ουσία δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά, προκαλούν προβλήματα στους εαυτούς τους και όσους κάνουν το λάθος να τους εμπιστευτούν. Κάποιοι ακόμη και σήμερα πάνε να ακροβατήσουν, καλώντας τους καλλιτέχνες να τους μεταβιβάσουν δικαιώματα εκτέλεσης, χωρίς να έχουν το δικαίωμα από το νόμο, αφού οι καλλιτέχνες μπορούν να μεταβιβάσουν δικαιώματα χρήσης μόνο σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης δικαιωμάτων μουσικής.

Μάλιστα, το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι αγωγές των οργανισμών κατά των επαγγελματιών που εμπιστεύτηκαν τον ΠΑΣΚΕΔΙ και θα ζητούν να πληρωθούν οι αμοιβές τους για τα τελευταία πέντε (5) έτη, όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν. Είναι δυστυχές, αλλά οι επαγγελματίες μπλέκουν σε ένα γαϊτανάκι νομικών κινήσεων και πιθανών προστίμων, αφού ο ΟΠΙ ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν αστικές και ποινικές ευθύνες.

Ουσιαστικά, η εξυγίανση της αγοράς εξαρτάται και από αυτόν που παρανομεί, αφού έχει τη δυνατότητα να πάρει τις σωστές αποφάσεις, ακόμη και σε στιγμές κρίσης και να προστατεύσει τους πελάτες του.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Ήδη ο νέος οργανισμός ΕΥΕΔ (που αντικατέστησε την ΑΕΠΙ) ξεκίνησε την λειτουργία του επίσημα. Η Αυτοδιαχείριση, ο έτερος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα, ενδυνάμωσε το ρεπερτόριό της. Η βρετανική P.R.S. πλέον νόμιμα εκπροσωπείται απευθείας στην Ελλάδα, και αυτή στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων (συνθέτες – στιχουργοί).

Στα συγγενικά δικαιώματα, τα οποία και αυτά οφείλει να πληρώνει ο επαγγελματίας που αναπαράγει δημόσια μουσική γνωστών καλλιτεχνών, ο G.E.A. (Grammo – Ερατώ – Απόλλων) διαχειρίζεται – δια νόμου – ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των συγγενικών δικαιωμάτων και έχει το αναφαίρετο δικαίωμα είσπραξης ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματικούς χώρους για λογαριασμό όλων ανεξαιρέτως των καλλιτεχνών, ανεξαρτήτως εάν έχουν συμφωνία μαζί τους ή όχι!

ΌΛΟΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΑΖΙ ήδη κινούνται με εξώδικα ή και δικόγραφα προσπαθώντας να κερδίσουν το χαμένο έδαφος πριν κλείσει αυτός ο χρόνος και να εισπράξουν αμοιβές που έχουν ήδη υποσχεθεί στα μέλη τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ανοχή και για κανέναν λόγο, ενώ η πίεση είναι ήδη πολύ έντονη και προς κάθε κατεύθυνση.

Η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) δικαιωμάτων μουσικής στην Ελλάδα είναι η RadioPro και καμία άλλη! Μόνο η RadioPro έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί ανεξάρτητους καλλιτέχνες και να διαχειρίζεται τα δικαιώματά τους και για αυτό ελέγχεται από το αυστηρό πλαίσιο που έχει εισάγει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η Οδηγία 2014/26/ΕΕ.

Για αυτό μόνο η RadioPro έχει αναρτηθεί ως Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΙ στη διεύθυνση https://opi.gr/index.php/osd/gnostopoiiseis-osd-aod

Ο επαγγελματίας λοιπόν για να αποφύγει τα πρόστιμα, τα δικαστήρια, την απώλεια χρόνου και εισοδήματος, έχει υποχρέωση να κατανοήσει πως πρέπει να πληρώνει για τη μουσική που αναπαράγει στην επιχείρησή του. Είτε θα πληρώσει όλους τους Οργανισμούς εφόσον παίζει μουσική γνωστών καλλιτεχνών, είτε θα επιλέξει το RadioPro.gr για φρέσκια μουσική ανεξάρτητων δημιουργών, χωρίς να υπάρχουν οφειλές σε κανέναν άλλον.

Άλλη ολοκληρωμένη λύση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !

RadioPro.gr Rated 5 / 5 based on 5 reviews. | Review Us
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ!
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RadioPro.gr
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ με το RADIOPRO.GR
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Invalid icon.
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RADIOPRO.GR