Ο νέος Οργανισμός Δικαιωμάτων αναρτήθηκε από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) του Υπουργείου Πολιτισμού

Λίγο πολύ όλοι πλέον γνωρίζουν την πολύ μπερδεμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα μουσικής στους επαγγελματικούς χώρους που επέφερε σύγχυση κυρίως στους επαγγελματίες. Ειδικά μετά την κρατική απόφαση για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ που ήρθε μεν να επισφραγίσει μια κατάσταση που για χρόνια διαφαινόταν ότι είναι προβληματική, αλλά που κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει τις τεράστιες επιπτώσεις που θα είχε στην αγορά.

Οι γνώμες διχάστηκαν, οι καλλιτέχνες μεταξύ τους επίσης, αφού και αυτοί – οι κυρίως θιγμένοι – έψαχναν εναγωνίως ασφαλή στέγη για τα δικαιώματά τους, ενώ οι τελικοί χρήστες, που είναι και οι υποχρεωτικά οφειλέτες, ταλαιπωρημένοι ήδη από την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης, ξαφνικά άρχισαν να ακούν από το «μην πληρώνεις κανέναν» μέχρι το «έλα σε εμένα να σε σώσω».

Την ίδια στιγμή οι νέοι και οι εναπομείναντες οργανισμοί έβγαιναν και δια των αντιπροσώπων τους απαιτούσαν, όχι απλά την τρέχουσα χρήση, αλλά και αναδρομικά τα δικαιώματα όλων των παλαιότερων ετών.

Μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα και τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, σε μια χώρα ταλαιπωρημένη από την μνημονιακή κατοχή, ήρθε η λύση που ελάχιστοι μπορούσαν να προετοιμάσουν και πολλοί προσπάθησαν μετά μανίας να σταματήσουν.

Στις 19/7/2019 ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ( Ο.Π.Ι. ) μετά και την έγκριση του Διοικητικού του Συμβουλίου ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΙ, όπως συνηθίζεται να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, τη γνωστοποίηση της νόμιμης δραστηριοποίησης του νέου πανευρωπαϊκού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) RadioPro Ltd και στη χώρα μας, μέσω της εκπροσώπου του ΚοινΣΕπ Hellenic Solution ™ με έδρα την Ρόδο και γραφεία στην Αθήνα.

Αυτό από μόνο του όμως δεν είναι ένα απλό γεγονός, αλλά στην ουσία αποτελεί μια καινοτομία όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο RadioPro Ltd είναι ο μοναδικός έως τώρα Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης δικαιωμάτων μουσικής, που έχει το δικαίωμα όχι απλά να εκδίδει πολυεδαφικές άδειες (δηλαδή προς όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά κυρίως να διαχειρίζεται ΚΑΙ τα πνευματικά ΚΑΙ τα συγγενικά δικαιώματα της μουσικής ταυτόχρονα!!!

Αυτό σημαίνει πως έχει μια μοναδική αυτοτέλεια και αυτονομία, που καλύπτει απόλυτα και τους καλλιτέχνες που έχουν συμβληθεί μαζί του, για την είσπραξη των δικαιωμάτων βάσει του επίσημου αμοιβολογίου που έχει ανακοινώσει, αλλά κυρίως μέσω της εξειδικευμένης εξυπηρέτησης που αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια προσφέρει η ΚοινΣΕπ Hellenic Solution ™.

Μέσα από τη συνεργασία με αποκλειστικούς παρόχους μουσικής, που παρουσιάζουν στο κοινό και τις επιχειρήσεις μόνο το ρεπερτόριο του νέου Οργανισμού, ο κάθε επαγγελματίας – συνδρομητής του RadioPro.gr δεν υποχρεούται να πληρώσει κανέναν τρίτο, αν δεν χρησιμοποιεί άλλη μουσική.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, με καθεστωτικές ερμηνείες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/26/ΕΕ, η οποία εφαρμόστηκε στην ελληνική νομοθεσία με τραγικές και σκόπιμες τροποποιήσεις (όπως η παράγραφος 1 του άρθρου 32 του Ν. 4481/2017 που αποκλείει από τη διαχείριση συγγενικών δικαιωμάτων τις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης – ΑΟΔ), οι οργανισμοί Grammo, Ερατώ και Απόλλων, μέσω της κοινής εισπρακτικής κατά βάσει εταιρείας τους G.E.A. επέβαλαν ένα πρωτόγνωρο μονοπώλιο, στο οποίο δεν μπορούσε να εισχωρήσει κανείς, και οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν καν ότι έχει επιβληθεί δια νόμου!

Για να φανταστεί κανείς το μέγεθος του μονοπωλίου, αρκεί να φέρουμε ως παράδειγμα τυχαία έναν καλλιτέχνη, όπως είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος. Αν ο ίδιος ο Σαββόπουλος ανοίξει μια καφετέρια και σε αυτήν παίζει αποκλειστικά τη δική του μουσική, με ιδιόγραφη δήλωσή του ότι δεν επιθυμεί να εισπράττει δικαιώματα για αυτή τη δημόσια εκτέλεση, από τη μία το κατάστημά του δεν θα πληρώσει για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά είναι αναγκασμένο να πληρώσει για τα συγγενικά δικαιώματα τον G.E.A., ακόμη κι αν ο μόνος μουσικός που έκανε την ηχογράφηση ήταν ο ίδιος ο Σαββόπουλος με την κιθάρα του. Η είσπραξη των συγγενικών δικαιωμάτων γίνεται μόνο από σχετικό οργανισμό (άρθρο 49, Ν. 2121/1993) και ο καλλιτέχνης δεν έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί από το δικαίωμά του!!! Ακόμη και μουσική creative commons να παίζει με ελεύθερη τη χρήση για επαγγελματικούς σκοπούς, συγγενικά δικαιώματα θα πληρώσει!!!

Με τη δραστηριοποίηση του ΟΣΔ RadioPro Ltd και στην Ελλάδα, πλέον ο οργανισμός GEA παύει να έχει το τεκμήριο της αποκλειστικότητας στην είσπραξη των συγγενικών – εκτελεστικών δικαιωμάτων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από την στιγμή που υπάρχουν περισσότεροι οργανισμοί που έχουν αυτό το δικαίωμα, θα πρέπει ο καθένας από αυτούς ( δηλαδή τώρα ο GEA και ο Radiopro ) να μπορούν να αποδείξουν ανά πάσα στιγμή ποιούς καλλιτέχνες εκπροσωπούν, αλλά και ποιο ακριβώς ρεπερτόριο έπαιζε το κάθε κατάστημα ή ξενοδοχείο, ώστε να μπορούν να εισπράξουν νόμιμα τα δικαιώματα τους.

Αυτό από μόνο του είναι μια επανάσταση που θα δώσει τη δυνατότητα επιλογής σε κάθε επαγγελματία, αφού με ένα πολύ μικρότερο ποσόν, έχει τώρα στην διάθεσή του εκατοντάδες χιλιάδες κατηγοριοποιημένα κομμάτια με στίχο ή χωρίς, δίχως δικαιώματα προς τρίτους, και απόλυτα νόμιμα, με την εγγύηση ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Μάλιστα, το σύστημα αναπαραγωγής ελέγχεται από τον πάροχο του Ομίλου RadioPro, για ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και έγγραφη πιστοποίηση, τόσο του παρεχόμενου ρεπερτορίου, όσο και της πραγματικής αναπαραγωγής σε κάθε σημείο πρόσβασης, είτε είναι κατάστημα, ξενοδοχείο, γυμναστήριο, παιδότοπος, είτε οποιουδήποτε είδους επιχείρηση χρειάζεται δημόσια εκτέλεση μουσικής.

Παράλληλα, λόγω της ευκολίας στη διαχείριση όλων των δικαιωμάτων ( πνευματικά και συγγενικά μαζί, με μια πληρωμή στους καλλιτέχνες του), έχει αρχίσει μια έντονη κινητικότητα από γνωστά ονόματα σε όλη την Ευρώπη, που επιθυμούν να αλλάξουν εκπροσώπηση, αλλά κυρίως από νέους καλλιτέχνες που τώρα πληρώνονται επιτέλους σταθερά και σίγουρα ανά εξάμηνο και παράλληλα έχουν και χαμηλό κόστος στις ηχογραφήσεις τους στα συνεργαζόμενα studios της εταιρείας, κάτι που στα αυτιά τους μοιάζει εξωπραγματικό βάσει των όσων έχουν βιώσει έως τώρα.

Ο νέος αυτός οργανισμός, που στην ουσία μόνο νέος δεν είναι αφού δραστηριοποιείται στη διαχείριση δικαιωμάτων μουσικής ήδη σε 27 χώρες και έχει συνεργασία με απόλυτη επιτυχία με τα μεγαλύτερα ιδρύματα και εταιρείες μουσικής σε όλο τον κόσμο, ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ και φυσικά μπορεί να αποδείξει πολύ εύκολα με τέτοια καταγωγή που έχει, πως μόνο με σοβαρή αντιμετώπιση, υποδομή και πολύ δουλειά μπορεί ένας οργανισμός να παράγει και έργο και ήθος. Γιατί αυτός ο συνδυασμός είναι η πραγματική ανάγκη κάθε επαγγελματία σε μια εποχή βίαιων αλλαγών και ανακατατάξεων.

RadioPro.gr Rated 5 / 5 based on 5 reviews. | Review Us
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ!
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RadioPro.gr
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ με το RADIOPRO.GR
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Invalid icon.
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RADIOPRO.GR