Οι επόμενοι σκληροί έλεγχοι για τα μουσικά δικαιώματα έρχονται στα μαγαζιά

Του Δημήτρη Παπαδόπουλου

Με πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών έγινε γνωστό πως οι ελεγκτές των οργανισμών διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας και ειδικά οι εκπρόσωποι της Αυτoδιαχείρισης, της ΑΕΠΙ και του GEA δεν μπορούν να κάνουν από μόνοι τους ελέγχους σε επιχειρήσεις. Σημαίνει αυτό ότι τα κομμωτήρια, τα εμπορικά καταστήματα, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα πάψουν να πληρώνουν για τα πνευματικά δικαιώματα των στιχουργών και συνθετών, αλλά και για τα συγγενικά δικαιώματα των τραγουδιστών και οργανοπαικτών;

Αντίθετα, αυτό που ουσιαστικά θα γίνει είναι να ενταθούν οι έλεγχοι, αφού σχεδιαστούν και πάλι. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν το τυπικό μέρος των ελέγχων και όχι την ουσία του πράγματος. Το ΝΣΚ και το αρμόδιο υπουργείο γνωμοδοτούν το πρέπον. Οι ελεγκτές δεν είναι εκπρόσωποι του κράτους ή κάποιας δημόσιας αρχής. Είναι συνεργάτες ιδιωτικών εταιρειών και ως τέτοιο δεν μπορούν να ζητήσουν την επίδειξη εγγράφων από τους επαγγελματίες. Η μαρτυριά τους είναι «ιδιωτική».

Αυτό λοιπό που αναμένεται είναι να ενταθούν οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί η μείωση των εσόδων των οργανισμών, που παρατηρήθηκε από τις φήμες περί αποχώρησης της ΑΕΠΙ στην Κύπρο, αλλά και τις παραπάνω αποφάσεις. Και αν η ΑΕΠΙ βρίσκεται σε παλινωδία, δεν ισχύει το ίδιο για τον GEA, που ως εισπρακτικός μηχανισμός εκπροσωπεί τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιώματα GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ με πρόεδρο τη Δήμητρα Γαλάνη.

Ακόμη κι αν δεν το γνωρίζετε, όταν παίζετε μουσική σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να λάβετε άδεια τόσο από τον GEA όσο και από τους οργανισμούς που εκπροσωπούν πνευματικούς δημιουργούς (ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ). Και από τους τρεις όχι μόνο από τον έναν. Και ο GEA είναι ο πιο ενεργός και επιθετικός εισπρακτικός μηχανισμός από όλους, με χρεώσεις που ακόμη και η ΑΕΠΙ θεωρεί υπέρογκες…

ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οι έλεγχοι που έρχονται, θα έχουν δύο μορφές. Οι εισπρακτικοί οργανισμοί γνωρίζουν ποια επιχείρηση πληρώνει για τη μουσική, ποια πλήρωνε και ποια σταμάτησε να πληρώνει. Με την ίδρυση τουλάχιστον τον εταιρειών υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ) η έκδοση της άδειας λειτουργίας από το Δήμο προϋπόθετε την εγγραφή στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, προσφέροντας στοιχεία για τις υπόχρεες εταιρείες.

Προς το παρόν οι συνεργάτες των εταιρειών, σύμφωνα με πληροφορίες από καταστηματάρχες, έχουν επενδύσει στο φόβο και τα εκβιαστικά τηλεφωνήματα και επισκέψεις. Στο επόμενο στάδιο όμως και αφού ως ιδιώτες διαπιστώνουν ότι η μουσική που παίζει μια επιχείρηση ανήκει στο ρεπερτόριο που εκπροσωπούν, δίχως να υπάρχουν τα ανάλογα στοιχεία πληρωμής, θα καταθέτουν μήνυση κατά του επαγγελματία στην αστυνομία και θα ζητούν τη σύλληψη και την ποινική καταδίκη του, έως και το κλείσιμο της επιχείρησης.

Μετά την ποινικοποίηση των ελέγχων, ακολουθούν και τα αστικά μέτρα με την κατάθεση αγωγής και ασφαλιστικών μέτρων, με τα οποία όλοι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί ζητάνε ήδη από επιχειρήσεις να τους καταβάλουν «προληπτικά» ενόψει της εκδίκασης της αγωγής, αμοιβές πέντε (5) ετών: την αμοιβή τους για φέτος, για τα προηγούμενα δύο έτη και για τα επόμενα δύο. Και αυτά μέχρι την εκδίκαση της αγωγής, οπότε τα δικαστικά έξοδα και οι ποινές είναι εξοντωτικές.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΑΜΠΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», προβλέπονται 30.000 προληπτικοί έλεγχοι μόνο το καλοκαίρι από τις εφορίες και μεγάλο αριθμό στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ).

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μικτά αυτά συνεργεία ελέγχου που θα έχουν τη συνοδεία αστυνομικών, θα περιλαμβάνουν υπαλλήλους των υγειονομικών αρχών για τους σχετικούς ελέγχους, ενώ προσπάθεια γίνεται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι τους, ώστε να διενεργείται άμεσα ο έλεγχος από την αστυνομία, ενώ παράλληλα να υπάρχει και η δική τους ιδιωτική μαρτυρία, για να διασφαλίσουν εύκολες και γρήγορες καταδίκες.

Θα έχει ενδιαφέρον βεβαίως πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελεγκτές καθώς στο παρελθόν έχουν γίνει επεισόδια και οι «Ράμπο» έχουν φύγει κακήν – κακώς. Πολλώ δε μάλλον τώρα που λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κανείς δεν κόβει αποδείξεις.

Κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της εφορίας στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των εφοριών γειτονικών νομών και στοχευμένα από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/97 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.

Πηγή: http://www.musicrights.gr/nea/i-epomeni-skliri-elegchi-gia-ta-mousika-dikeomata-erchonte-sta-magazia/

RadioPro.gr Rated 5 / 5 based on 5 reviews. | Review Us
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ!
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RadioPro.gr
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ με το RADIOPRO.GR
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Invalid icon.
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RADIOPRO.GR