Φήμη το κλείσιμο της ΑΕΠΙ

Τον τελευταίο καιρό μεταφέρεται και σε εμάς η φήμη πως η ΑΕΠΙ είτε έκλεισε, είτε μεταφέρεται στην Κύπρο. Η φήμη αυτή μεταδίδεται όπως το «χαλασμένο τηλέφωνο» και πηγή έχει διάφορα δημοσιεύματα του τύπου.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξε μια κινητικότητα εκ μέρους της ΑΕΠΙ που έδειχνε πως υπάρχει η θέληση να μεταφερθεί στην Κύπρο. Λόγος ήταν το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, με το οποίο θα γίνει μια προσπάθεια να επικρατήσει διαφάνεια στα οικονομικά των οργανισμών. Σύμφωνα με τη μορφή του νομοσχεδίου, ως έχει μέχρι σήμερα, οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης θα πρέπει να είναι είτε μη-κερδοσκοπικοί, είτε αν είναι κερδοσκοπικοί στη διοίκησή τους να συμμετάσχουν οι συντελεστές δημιουργίας και εκτέλεσης των μουσικών έργων.

Με το νέο νομοσχέδιο, η ΑΕΠΙ αν διατηρήσει την εταιρική της μορφή ως «Ανώνυμη Εταιρεία» δεν θα μπορεί να συνεχίσει να είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, θα χάσει το ρόλο της και θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη οντότητα διαχείρισης δικαιωμάτων. Χωρίς να υπάρχει τέτοια δήλωση, η εκτίμησή μας είναι πως η ΑΕΠΙ θα ήθελε να μεταφερθεί στην Κύπρο, μαζί με το ρεπερτόριο που εκπροσωπεί και στη συνέχεια να ιδρύσει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία όμως θα εκμισθώνει το σύνολο των δικαιωμάτων από την ΑΕΠΙ Κύπρου και θα εξάγει το σύνολο των εισπράξεων, με βάση μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρικές παρουσίες. Αυτό το σχέδιο όμως, ναυάγησε όταν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς εκτός Ελλάδας διέρρευσαν στον Τύπο.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ΑΕΠΙ και ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Όσο υπάρχουν δημιουργοί και εκτελεστές μουσικής, αυτοί θα εκπροσωπούνται και η δημόσια χρήση της μουσικής τους θα χρεώνεται, είτε πρόκειται για εστιατόρια, είτε για ξενοδοχεία, είτε για κομμωτήρια ή για ασανσέρ. Οπουδήποτε υπάρχει δημόσια εκτέλεση μουσικής, ανεξάρτητα από τη φύση της επιχείρησης, υπάρχει και θα υπάρχει η υποχρέωση καταβολής αμοιβής για αυτήν, ενώ τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα.

Η ΑΕΠΙ ως εταιρεία – οργανισμός εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό δημιουργών (στιχουργών και συνθετών) μουσικών έργων. Μικρότερο αριθμό της ίδιας κατηγορίας δικαιούχων εκπροσωπεί και η Αυτοδιαχείριση, η οποία έχει τη μορφή συνεταιρισμού. Αν στην επιχείρησή σας αναμεταδίδετε έναν ραδιοφωνικό σταθμό ή δεν γνωρίζετε αν τα τραγούδια που παίζετε έχουν γραφτεί από δημιουργούς της ΑΕΠΙ ή της Αυτοδιαχείρισης, τότε οφείλετε να πληρώνετε και τους δύο αυτούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, διαφορετικά είστε παράνομοι.

Εκτός από τα πνευματικά δικαιώματα, αν παίζετε μουσική δημόσια, πρέπει να πληρώσετε και για τα συγγενικά δικαιώματα, δηλαδή για τον τραγουδιστή τους οργανοπαίκτες και όσους συμμετείχαν στη δημιουργία της μουσικής που ακούτε. Οργανισμός συλλογικής διαχείρισης αυτών των συγγενικών δικαιωμάτων είναι ο GEA, που προήλθε από τη συνένωση των Grammo, Ερατώ και Απόλλων. Στην περίπτωση της ελληνικής μουσικής μάλιστα, ακόμη κι αν οι εκτελεστές της μουσικής δεν είναι μέλη του GEA, πάλι η επιχείριση οφείλει να πληρώσει για τη μουσική τους τον GEA και αυτός να αποδώσει την εύλογη αμοιβή, όπως ορίζει ο νόμος, στους εκτελεστές. Για το λόγο αυτό, το RadioPro.gr δεν αναμεταδίδει προς το παρόν ελληνική μουσική, εκτός από τα ρεμπέτικα για τα οποία έχουν λήξει και τα πνευματικά, αλλά και τα συγγενικά δικαιώματα.

Αν θέλετε η μουσική που παίζετε στην επιχείρησή σας να είναι γνωστών καλλιτεχνών, τότε οφείλετε να καταβάλετε τις αμοιβές ΚΑΙ προς την ΑΕΠΙ ΚΑΙ προς την Αυτοδιαχείριση αλλά ΚΑΙ προς τον GEA.

Αν σας αρκεί η μουσική που ακούνε οι πελάτες σας να είναι πιο χαμηλή από τη φωνή τους (σαν «χαλί»), ώστε να μπορούν να συζητούν, η μουσική των 34 ειδικά κατηγοριοποιημένων μουσικών καναλιών του RadioPro.gr είναι ιδανική και μέχρι το τέλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (18 Σεπτεμβρίου 2016) σας προσφέρεται και σε μοναδική τιμή, μαζί με επιπλέον δώρα. Μάλιστα, αν εγγραφείτε τώρα, «κλειδώνετε» αυτή την ιδιαίτερα χαμηλή συνδρομή στο RadioPro.gr και δίνετε και την ευκαιρία να ακουστούν νέοι και ανεξάρτητοι καταπληκτικοί καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα δεν υποχρεούστε να πληρώσετε το παραμικρό σε οποιονδήποτε οργανισμό.

RadioPro.gr* νόμιμη μουσική για επαγγελματικούς χώρους

(Πηγή: Newsletter RadioPro.gr 17Σεπτεμβρίου 2016)

RadioPro.gr Rated 5 / 5 based on 5 reviews. | Review Us
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ!
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RadioPro.gr
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ με το RADIOPRO.GR
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Invalid icon.
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RADIOPRO.GR