Ερωτήσεις & απαντήσεις

Το τμήμα με τις ερωτήσεις και απαντήσεις ανανεώνεται τακτικά και καλύπτει το 90% των πιθανών ερωτημάτων σας. Για οποιοδήποτε περαιτέρω Θέμα που σας απασχολεί και έχει σχέση με τις υπηρεσίες του RadioPro.gr μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.

1. Τι είναι το RadioPro.gr;

Το RadioPro.gr είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα πολυμέσων, που έχει σχεδιαστεί κυρίως για επιχειρηματική χρήση, και στόχο έχει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ήχου και εικόνας, με υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία.

Ο επιχειρηματίας που χρησιμοποιεί το RadioPro.gr αποκτά το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί, με ιδιαίτερα μικρό ετήσιο κόστος να αναπαράγει τη μουσική μας στην επιχείρηση του, διαλέγοντας κάποιο από τα κανάλια που προσφέρουμε στα συνδρομητικά μας πακέτα. Η μουσική μας δεν ανήκει στα συνηθισμένα και θα δώσει τον ξεχωριστό τόνο που χρειάζεστε, ανεβάζοντας έτσι το επίπεδο της διάθεσης τόσο των επισκεπτών, όσο και των εργαζομένων.

Μόνο με την χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή tablet, χωρίς την ανάγκη για cds – επαγγελματικά μηχανήματα ήχου – συντήρηση κτλ σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε μουσική στην επιχείρηση σας με τρόπο οικονομικό, απλό και κυρίως νόμιμο.

Και όλα αυτά χωρίς την έως τώρα υποχρεωτική προπληρωμή πολύ μεγάλων ποσών. ανάλογα με τα τετραγωνικά της επιχείρησης σας, μόνο για το δικαίωμα αναπαραγωγής μουσικής στις Ελληνικές εταιρείες διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ, ΑΕΠΙ, GEA, AΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ), αλλά και στις Κυπριακές αντίστοιχες εταιρείες (PRS, Grammo κ.α.), όπως έως τώρα είχε επικρατήσει.

Όχι λοιπόν άλλες εκπλήξεις από τους γνωστούς για τις μεθόδους τους εισ-πράκτορες των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Εμπιστευτείτε το RadioPro.gr για την καλύτερη μουσική, με οικονομία, ευκολία αλλά και νομιμότητα.

2. Πόσο νόμιμη είναι η λειτουργία του RadioPro.gr;

Η λειτουργία μας είναι απολύτως νόμιμη, γιατί εμείς στο RadioPro.gr σας εξασφαλίζουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται από το νόμο για να είστε και εσείς νόμιμοι και να μην κινδυνεύετε.

Για να είστε πραγματικά νόμιμοι δεν αρκεί μόνο να αναπαράγετε μουσική δημιουργών που δεν ανήκουν σε κάποια από τις γνωστές στην Ελλάδα και την Κύπρο εταιρείες εκπροσώπησης. Οφείλετε να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη του ανεξάρτητου πνευματικού δημιουργού, ότι σας επιτρέπει τη δημόσια χρήση της μουσικής ή του έργου που έχει δημιουργήσει, εφόσον έχετε οποιοδήποτε κέρδος από την εμπορική σας δραστηριότητα, ακόμη και αν αυτή είναι παντελώς άσχετη από τη χρήση του έργου.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι), είναι ένας κρατικός φορέας που εποπτεύει όλους τους οργανισμούς δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αντίστοιχος στην Κύπρο είναι το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Ο επίσημος ελληνικός κρατικός φορέας έχει εκδώσει μια γνωμοδότηση που αναφέρει ότι εάν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο μουσική και τραγούδια καλλιτεχνών που δεν ανήκουν σε οργανισμούς δικαιωμάτων, τότε δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αμοιβή σε αυτούς. Την γνωμοδότηση αυτή θα τη λάβετε μαζί με το συνδρομητικό πακέτο του RadioPro.gr

Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω στην νομική σας κάλυψη έχουμε λάβει την απαραίτητη άδεια από τον εκάστοτε δημιουργό, την οποία έχουμε στη διάθεση μας για κάθε μουσική/τραγούδι που μεταδίδουμε, ενώ κάθε φορά που εσείς αναπαράγετε ένα μουσικό έργο, αυτό καταγράφεται στις βάσεις δεδομένων μας, έτσι ώστε να μπορούμε να ανατρέξουμε ανά πάσα στιγμή στις χρονικές στιγμές αναπαραγωγής του και να το επιβεβαιώσουμε.

Αυτό σημαίνει ότι αν ποτέ βρεθείτε στη δύσκολη θέση να αποδείξετε ότι η μουσική που αναμεταδίδατε από τους σταθμούς του RadioPro.gr ήταν νόμιμη, μπορούμε να σας χορηγήσουμε ειδική βεβαίωση για νομική χρήση, που να αποδεικνύει πότε συνδεθήκατε στο σύστημα μας, πότε αποσυνδεθήκατε και ποια έργα αναπαράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που ήσασταν συνδεδεμένος.

Η χρήση των συνδρομητικών πακέτων του RadioPro σας προσφέρει την οικονομικότερη ολοκληρωμένη λύση για ποιοτική μουσική, αλλά και πλήρη νομιμότητα. Η μουσική μας όχι μόνο πληρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αλλά σας προμηθεύουμε με όλα τα νομιμοποιητικά στοιχεία που χρειάζεστε για να το αποδείξετε στα ελεγκτικά όργανα.

Γι αυτό μόνο εάν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο το RadioPro.gr στην επιχείρηση σας, μπορείτε να απαλλαγείτε με ασφάλεια από την πληρωμή πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

3. Πόσο απλό είναι να αναπαράγω το RadioPro.gr στην επιχείρηση μου;

Είναι εξαιρετικά απλό. Αφού γίνετε συνδρομητής του RadioPro, μπορείτε να επιλέξετε όποιον από τους σταθμούς μας επιθυμείτε. Για να συνδεθείτε στο σύστημα μας, χρειάζεστε μόνο τα στοιχεία σύνδεσης (όνομα χρήστη και τον κωδικό σας), που σας δίνουν τη δυνατότητα να ακούτε όποιο είδος μουσικής ή κανάλι θέλετε, ανάλογα με το πακέτο σας.

Η μουσική μας αναπαράγεται αυτόματα, χωρίς να πρέπει να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα. Απλά κάνετε κλικ στο αντίστοιχο κανάλι και η μουσική μας ξεκινάει, είτε χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης του διαδικτύου που χρησιμοποιείτε (οποιονδήποτε φυλλομετρητή όπως το Firefox, Chrome, Internet Explorer κλπ) , είτε το πρόγραμμα με το οποίο ακούτε τα αρχεία ήχου στον υπολογιστή.

Για καλύτερη ακρόαση, χωρίς διακοπές που πιθανά να προκληθούν από τη χρήση του διαδικτύου στην επιχείρηση σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα από τα προγράμματα που μπορούν να αποθηκεύσουν προσωρινά κάποια δευτερόλεπτα ήχου (cache), όπως είναι τα Winamp, Microsoft Player, VLC player, RealPlayer κλπ.

Το πρόγραμμα που σας προτείνουμε είναι το VLC το οποίο είναι δωρεάν, ανοικτού κώδικα, δεν συνοδεύεται από διαφημιστικά προγράμματα, είναι ασφαλές και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.videolan.org/vlc/

Εμείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας δημιουργήσαμε έτσι την μουσική μας πλατφόρμα, ώστε εκτός από τον υπολογιστή σας, η μουσική μας να είναι διαθέσιμη και να παίζει άμεσα σε tablets και έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με όποιον τρόπο κι αν συνδέεστε στο διαδίκτυο (WiFi ή 3G/4G).

Μια υπέροχη μουσική υπόκρουση με επιλογές για κάθε χώρο, που αναπαράγεται αυτόματα με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ήχου, που λειτουργεί για εσάς με τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο, δεν μπορεί παρά να είναι η τέλεια λύση για κάθε επιχείρηση.

4. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με δέσμευση ή συμβόλαιο; Και αν ναι πως μπορώ να αποδεσμευτώ ;

Η ενεργοποίηση συνδρομητικού πακέτου γίνεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία, εφόσον συμφωνεί με τις παροχές και το κόστος που του προσφέρουν τα πακέτα του RadioPro. Η μεγιστή διάρκεια της συνδρομής στην υπηρεσία είναι ετήσια. Τα συνδρομητικά μας πακέτα είναι προπληρωμένα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη δέσμευση ή υποχρέωση.

Ο κάθε συνδρομητής χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας, απλά με τη σύνδεση του στην πλατφόρμα. Με το Radiopro ο συνδρομητής επιχειρηματίας όχι μόνο δεν δεσμεύεται σε τίποτα, αλλά αντίθετα καλύπτει με ελάχιστο κόστος τις ηχητικές ανάγκες της επιχείρησης του και απελευθερώνεται από τις υπέρογκες χρεώσεις που είχε μέχρι σήμερα.

5. Πρόκειται να ανοίξω μαγαζί. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το RadioPro.gr ή πρέπει να έχω άδεια από τις εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ, ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, PRS);

Αρκεί το συνδρομητικό πακέτο του RadioPro.gr και θα λάβετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την απεμπλοκή από τις εισπρακτικές εταιρείες για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί η επιχείρηση σας.

Προκειμένου να λειτουργήσει μία επιχείρηση, στην οποία επρόκειτο να γίνει χρήση μουσικής, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, που προβλέπει ο vόμoς για την έναρξη λειτουργίας, ο επαγγελματίας ήταν υποχρεωμένος να προσκομίσει στην κατά τόπους Δημοτική ή Κρατική Αρχή τη βεβαίωση / ενημέρωση ότι έχει προμηθευτεί την άδεια των δημιουργών για χρήση του μουσικού ρεπερτορίου τους και ότι έχει καταβάλλει τα αvαλoγoύvτα πνευματικά δικαιώματα.

Στην Ελλάδα, η τοπική Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή ήταν υποχρεωμένη βάσει του νόμου 2121/93 να εκδώσει την άδεια μουσικών οργάνων για τους χώρους που χρησιμοποιούν μουσική. Αυτό τροποποιήθηκε με το νόμο 4442/2016 και αρκεί μια απλή γνωστοποίηση προς το Δήμο, στην οποία κοινοποιείται συνήθως η άδεια δημόσιας εκτέλεσης ή η απαλλαγή από αυτήν μέσω του RadioPro.gr. Αντίστοιχα στην Κύπρο ισχύει ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμος του 1976 (Ν. 59/1976)

Εκτός από τα πνευματικά δικαιώματα, η επιχείρηση θα πρέπει όμως να πληρώσει και για τα συγγενικά δικαιώματα της μουσικής ή των έργων που αναπαράγονται στο χώρο της. Οι παραγωγοί (φωνογραφικές εταιρείες), οι τραγουδιστές και οι μουσικοί, όσοι δηλαδή εργάζονται και συμμετέχουν στην παραγωγή, ερμηνεία και εκτέλεση ενός ηχογραφημένου μουσικού έργου είναι από κοινού φορείς και δικαιούχοι του συγγενικού δικαιώματος, που από μόνο του απαιτεί μια επιπλέον άδεια χρήσης.

Η δημόσια εκτέλεση ενός ηχογραφημένου μουσικού έργου, σύμφωνα με το νόμο, υποχρεώνει το χρήστη να καταβάλει στους δικαιούχους εύλογη αμοιβή για τη χρήση της συμμετοχής και εκτέλεσης του έργου.

Για την από κοινού είσπραξη του συγγενικού δικαιώματος, έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα τρεις Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, η GRAMMO (με μέλη παραγωγούς – φωνογραφικές εταιρείες), ο ΑΠΟΛΛΩΝ (με μέλη μουσικούς) και η ΕΡΑΤΩ (με μέλη τραγουδιστές), που πλέον εκπροσωπούνται από κοινού από τη GEA (τα αρχικά των τριών οργανισμών). Η GRAMMO δραστηριοποιείται και στην Κύπρο.

Το ύψος της χρηματικής αποτίμησης των συγγενικών δικαιωμάτων, με βάση τα διεθνώς ισχύοντα, είναι σαφώς κατώτερο της αξίας του πνευματικού, κι αυτό γιατί το πνευματικό δικαίωμα είναι πρωτεύον και κυρίαρχο, απόδειξη δε της υπεροχής αυτού είναι ότι μόνον ο φορέας του (δηλαδή του πνευματικού) έχει την εξουσία να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση και εκμετάλλευση των έργων του. Αντίθετα, οι δικαιούχοι συγγενικών δικαιωμάτων έχουν από το νόμο μόνο το δικαίωμα καθορισμού εύλογης αμοιβής για τη δημόσια εκτέλεση των ηχογραφημένων εκτελέσεων τους.

Το συγγενικό δικαίωμα είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης, την οποία έχουν προσυπογράψει η Ελλάδα και η Κύπρος, εντάσσοντας τη Σϋμβαση στους ισχύοντες νόμους. Όπως και με το πνευματικό δικαίωμα που κατοχυρώθηκε από τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης, ο νόμος επικυρώνει τις δύο δεσμεύσεις της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με την ψήφιση αυτοδύναμου νομοθετικού πλαισίου για τα δύο αυτά δικαιώματα. Επίσης, προβλέπει τον τρόπο, τα μέσα και τη διαδικασία προστασίας και διαχείρισής τους.

Εφόσον λοιπόν θα χρησιμοποιείτε μουσική σε επαγγελματικό χώρο στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι απαραίτητη προϋπόθεση η πληρωμή δικαιωμάτων για να πάρετε την απαραίτητη άδεια μουσικής και να είστε νόμιμοι έναντι του ελέγχου από την αστυνομία. Μπορείτε όμως να πάρετε τα συνδρομητικά πακέτα του RadioPro, ώστε και νόμιμοι, με πολύ χαμηλότερο κόστος.

6. Τι περιεχόμενο αναπαράγει το RadioPro.gr; Θα μου αρέσει αυτή η μουσική που παίζει;

Το RadioPro.gr μεταδίδει αποκλειστικά και μόνο μουσική και τραγούδια, τόσο νέων όσο και παλαιότερων καταξιωμένων καλλιτεχνών και συντελεστών, που όμως δεν ανήκουν σε οργανισμούς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου ή του εξωτερικού.

Η μουσική που αναπαράγουμε συμπεριλαμβάνεται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες:

α) Μουσική που προέρχεται από έργα για τα οποία έχει λήξει η ισχύς των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως ορίζει ο νόμος και πρόκειται περί “κοινού κτήματος” (public domain).

β) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν αναθέσει τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων τους στο RadioPro.gr και στους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται.

γ) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν εκδώσει τα έργα τους υπό καθεστώς “Creative Commons” και οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς, έχοντας υιοθετήσει τη συγκεκριμένη άδεια εκτέλεσης και μετά από σχετική συμφωνία.

δ) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν εκδώσει τα έργα τους υπό καθεστώς “Creative Commons” και οι οποίοι δεν επιτρέπουν γενικά τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς, αλλά έχουν αδειοδοτήσει το RadioPro.gr για την εμπορική χρήση της μουσικής και την είσπραξη της αξίας των δικαιωμάτων τους.

Συνεργαζόμενοι με το RadioPro.gr δίνετε τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να γνωστοποιήσουν τα έργα τους, χωρίς να γίνονται “σκλάβοι” των μεγάλων εταιρειών, που σε μεγάλο βαθμό σκοτώνουν τη μουσική, με συνέπεια στις μέρες μας τα περισσότερα τραγούδια να ακούγονται τα ίδια. Ανοίξτε τους μουσικούς σας ορίζοντες, γνωρίστε νέους καλλιτέχνες και εξοικονομήστε χρήματα.

Αυτή τη στιγμή εκπέμπουμε 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, με τα στατιστικά μας να δείχνουν ότι το δίκτυο των server μας είναι διαθέσιμο στο 99,7% του χρόνου. Η μόνη διακοπή που πραγματοποιείται για τεχνικούς λόγους είναι καθημερινά τα χαράματα (στις 5 το πρωί για 2 λεπτά), ενώ αν υπάρξει οποιαδήποτε απαραίτητη και εντελώς έκτακτη διακοπή για τεχνικούς λόγους, το τεχνικό μας προσωπικό μπορεί να την περιορίσει στα 10-20 δευτερόλεπτα, κάτι που σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι να μην γίνει καν αντιληπτή.

Η μουσική μας παίζει σε πολλαπλά κανάλια – σταθμούς, που μπορείτε μόνοι σας να επιλέξετε, ανάλογα με το είδος της μουσικής που ταιριάζει στην επιχείρηση σας.

7. Παίζετε την ίδια μουσική όλη την ώρα;

Όχι, κάθε ένας από τους σταθμούς μας έχει χιλιάδες μουσικά κομμάτια, προγραμματισμένα με ένα ειδικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, για να ταιριάζουν απόλυτα στο χώρο και την αίσθηση που θέλετε να δημιουργήσετε στους πελάτες σας.

Ασταμάτητα για 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα χωρίς διακοπή, δημιουργούνται συνεχώς νέες λίστες αναπαραγωγής που ενεργοποιούνται πάντα στις 7 το πρωί κάθε ημέρας, έτσι ώστε να μην ακούτε ποτέ την ίδια μουσική στις ίδιες χρονικές ζώνες. Εσείς και το προσωπικό σας δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο από το να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία μας και να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά είδη μουσικής, να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο ύφος του καταστήματος και τη διάθεση που θέλετε να προσφέρετε στους πελάτες σας. Η μίξη των μοναδικών μουσικών μας επιλογών θα σας συναρπάσει.

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και άκρως επαγγελματικό σε σημείο που όλοι θα ψάχνουν να δουν που έχετε κρυμμένο τον D.J. !

8. Έχω ακούσει ότι σε άλλες υπηρεσίες, πρέπει να εγκαταστήσω ειδικό πρόγραμμα που όχι μόνο κατεβάζει τη μουσική και την αναπαράγει, αλλά χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μου για να στείλει μουσική σε άλλους.

Αυτό δεν συμβαίνει στο RadioPro.gr. Κάτι τέτοιο θεωρητικά μπορεί να αποτελέσει κενό ασφαλείας για το σύστημα σας, ειδικά όταν άλλες υπηρεσίες το “χρησιμοποιούν και σαν πομπό” για άλλους χρήστες. Για να παίξετε τη μουσική μας, δεν υποχρεούστε να γίνετε εν αγνοία σας διαμοιραστές του σήματος μας από τον υπολογιστή σας, κάτι που θα μπορούσε να σας προκαλέσει κάποια θέματα ασφαλείας. Τα πακέτα μας προσφέρουν απευθείας εκπομπή (streaming) από τους servers μας, αποκλειστικά για τους χρήστες μας, παρά το αυξημένο κόστος που έχει αυτό για εμάς.

Εσείς θα επιλέξετε το είδος μουσικής που επιθυμείτε και η αποστολή των δεδομένων θα γίνεται μόνο προς εσάς, για όσο διάστημα μένετε συνδεδεμένος στην υπηρεσία μας. Κανείς δεν θα παρεμβάλλεται και κανείς δεν θα βρίσκεται συνδεδεμένος μέσα από εσάς στην υπηρεσία μας. Κάθε χρήστης έχει το δικό του ξεχωριστό stream, έτσι ώστε να μπορούμε να αποδείξουμε τι ακριβώς ακούγατε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Η διαμοίραση του ήχου μέσω των χρηστών θα ήταν πολύ οικονομικότερη για εμάς, αλλά δεν θέλουμε να σας χρησιμοποιήσουμε, ούτε και να σας μεταφέρουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόβλημα που μπορεί κάποιος άλλος παράλληλος ή εν σειρά συνδεδεμένος χρήστης να έχει.

Για αυτήν ακριβώς την εξασφάλιση της σύνδεσης σας, έχουμε επιλέξει τη συγκεκριμένη ακριβότερη τεχνολογικά λύση για τις υπηρεσίες που θα σας παρέχουμε.

Κάθε σύνδεση στη δική μας υπηρεσία προϋποθέτει ασφάλεια και μοναδικότητα, με υψηλή ποιότητα ήχου και επαγγελματικές επιλογές μουσικής για εσάς και τους πελάτες σας.

9. Υπάρχει μουσική “χωρίς πνευματικά δικαιώματα”;

Σύμφωνα με την ελληνική, την κυπριακή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάθε μουσικό κομμάτι, τη στιγμή της δημιουργίας του αποκτάει πνευματικά δικαιώματα. Επομένως νομικά, αλλά και πρακτικά, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μουσική “χωρίς πνευματικά δικαιώματα” και όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, απλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις έννοιες του νόμου.

Η αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου των πνευματικών δικαιωμάτων διαρκεί για 70 χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου δημιουργού. Το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού δεν λήγει ποτέ. Επομένως, μπορούμε να αναπαράγουμε ελεύθερα μόνο μουσική, για τη δημιουργία της οποίας οι συντελεστές πέθαναν τουλάχιστον πριν 70 χρόνια. Αν η ηχογράφηση είναι νεότερη, τότε η μουσική μπορεί να μην έχει πνευματικά, αλλά έχει συγγενικά δικαιώματα και αυτά αφορούν τους μουσικούς που έπαιξαν τη μουσική, οπότε δεν είναι ελεύθερη.

Η διάρκεια των συγγενικών δικαιωμάτων των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών ορίζεται σε πενήντα (50) χρόνια μετά την ημερομηνία της ερμηνείας ή εκτέλεσης, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τη διάρκεια της ζωής του ερμηνευτή ή εκτελεστή.

Για παράδειγμα, μία σύνθεση του Μπετόβεν, που πέθανε το 1827, δεν έχει πνευματικά δικαιώματα, αλλά αν η εκτέλεση της έγινε από μια συμφωνική ορχήστρα πριν από 40 χρόνια, η συγκεκριμένη εκτέλεση έχει συγγενικά δικαιώματα και η αναπαραγωγή της μουσικής δεν είναι ελεύθερη.

Ειδική κατηγορία μουσικής είναι αυτή για την οποία οι δημιουργοί της έχουν επιλέξει να την εκδώσουν με τη χρήση των αδειών δικαιωμάτων Creative Commons. Δεν σημαίνει όμως ότι ένα τραγούδι είναι ελεύθερο για χρήση σε μια επιχείρηση, μόνο και μόνο επειδή έχει άδεια δικαιωμάτων Creative Commons. Πολλές φορές ισχύει το αντίθετο, αφού οι άδειες Creative Commons είναι πολλές και διαφορετικές. Τις περισσότερες φορές δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση της μουσικής, δηλαδή η χρήση της σε οποιοδήποτε επιχείρηση παράγει κέρδος, ακόμη κι αν η μουσική δεν είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία εσόδων.

Πρόσφατη δικαστική απόφαση στη Γερμανία, έκρινε ότι η χρήση μουσικής με άδεια Creative Commons, στην οποία επιτρέπεται η ελεύθερη προσωπική χρήση και απαγορεύεται η εμπορική χρήση όπως την αναλύσαμε παραπάνω, είναι παράνομη εφόσον δεν έχουν πληρωθεί τα σχετικά δικαιώματα ή δεν έχει γίνει συμφωνία με το δημιουργό που να αφορά τη χρήση σε επιχείρηση.

Συνεπώς δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν η μουσική που επιλέγετε μόνος σας είναι ελεύθερη δικαιωμάτων και γι αυτό χρειάζεστε το Radiopro.gr για την πιο οικονομική αλλά κυρίως νόμιμη αναπαραγωγή.

10. Τι είναι οι εταιρείες είσπραξης δικαιωμάτων;

Οι εταιρείες είσπραξης εκπροσωπούν είτε τους δημιουργούς της μουσικής που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα (ΕΥΕΔ, ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση, PRS κ.α.,) είτε τους εκτελεστές της μουσικής που έχουν τα συγγενικά δικαιώματα (GRAMMO – Ερατώ – Απόλλων – GEA).

Οι εταιρείες αυτές, μέσα από διεθνείς συμβάσεις, εκπροσωπούν τους περισσότερους γνωστούς καλλιτέχνες και κάνουν ελέγχους σε όλη την επικράτεια για να διαπιστώσουν ποιες επιχειρήσεις πληρώνουν και ποιες όχι για την αναπαραγωγή της μουσικής στους χώρους τους.

Είναι νόμιμες και σοβαρές εταιρείες που δουλεύουν με την βοήθεια του Νόμου και των Αρχών για να διαφυλάξουν και να διασφαλίσουν τα δικαιώματα όσων καλλιτεχνών έχουν συμβληθεί με την εκχώρηση των δικαιωμάτων τους σε αυτές τις εταιρείες. Από την στιγμή που επιλέγεις να αναπαράγεις μουσική καλλιτεχνών που έχουν έρθει σε συμφωνία και βρίσκονται στις λίστες αυτών των εταιρειών θα πρέπει να ξέρεις ότι θα είσαι υπόχρεος απέναντί τους.

Είναι απλά θέμα επιλογής του κάθε επιχειρηματία για το τι μουσική και με ποιόν τρόπο θα την αναπαραγάγει, για την καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία της επιχείρησης του.

11. Τι πρέπει να κάνω για να απαλλαγώ από την ΕΥΕΔ, την ΑΕΠΙ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ στην Ελλάδα - την PRS και την Grammo στην Κύπρο;

Η ευκολότερη λύση για να απαλλαγείτε νόμιμα από την καταβολή των ποσών που ζητούν οι εταιρείες είσπραξης, είναι να επιλέξετε ένα από τα συνδρομητικά πακέτα του RadioPro.gr και να αναπαράγετε μόνο τη μουσική μας στους επαγγελματικούς σας χώρους.

Πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή και ποιοτική λύση, η οποία είναι ταυτόχρονα και οικονομική, μια και τα χιλιάδες τραγούδια που έχουμε προσεκτικά επιλέξει για να ενταχθούν στις λίστες μας είναι ικανά από μόνα τους να δώσουν έναν άλλον αέρα στο χώρο σας και μια ποιοτική μοναδικότητα, χωρίς να κοστίζουν υπερβολικά.

Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, απλά είστε νομικά εκτεθειμένοι και είτε πρέπει να αγοράζετε κάθε χρόνο μια πολυδάπανη άδεια, που ειδικά εάν έχετε ένα κατάστημα με πολλά τετραγωνικά μέτρα είναι πραγματικά δυσβάστακτη, είτε θα τιμωρηθείτε από το νόμο με πρόστιμα, ακύρωση αδείας ακόμη και με ποινές φυλάκισης.

Δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφύγει κανείς την πληρωμή αυτών των ποσών για τα δικαιώματα, ή να ξεφύγει από το Νόμο εάν παίζει μουσική που εκπροσωπείται από τις εταιρείες αυτές.

12. Υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός από το RadioPro.gr;

Φυσικά και υπάρχουν. Όμως, η επιλογή της μουσικής, όπως και της νομικής προστασίας σας στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε αυτό δεν υπάρχει χώρος για ερασιτεχνισμούς. Έχουμε αφιερώσει μεγάλο χρονικό διάστημα, για να δημιουργήσουμε αξιόλογα και προσαρμόσιμα μουσικά σύνολα, με την εξαιρετική ποιότητα ήχου που επιθυμούσαμε, αλλά και την πολυδάπανη τεχνική υποδομή που απαιτείται. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση.

Το αμέσως επόμενο θέμα που μας απασχόλησε ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων για τον επιχειρηματία, κάτι που είναι εξόχως σημαντικό για την βιωσιμότητα κάθε επένδυσης. Το τρίτο αλλά κυριότερο ζήτημα ήταν τόσο η νομική βάση, αλλά περισσότερο η μετέπειτα νομική κάλυψη σε οποιαδήποτε τυχαία ή κακόβουλη παρέμβαση μπορούσε να υπάρξει.

Για εμάς στο RadioPro.gr, το τεχνικό κομμάτι αναπαραγωγής της μουσικής μας είναι στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα είστε νόμιμοι, ώστε εσείς και οι πελάτες σας να απολαμβάνετε την καλύτερη μουσική στον επαγγελματικό χώρο σας, γλυτώνοντας παράλληλα και αρκετά χρήματα.

Το τρίπτυχο ποιότητα- οικονομία – νομιμότητα ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα και συγκεκριμένα στη σκέψη μας, ώστε να σας παρέχουμε μια σωστή και ειλικρινή υπηρεσία.

13. Θα ακούω διαφημίσεις στο πρόγραμμα των σταθμών;

Στα συνδρομητικά πακέτα μας δεν αναμεταδίδουμε ποτέ διαφημίσεις, όπως ενδεχομένως κάνουν κάποιες άλλες εταιρείες . Θεωρούμε ότι είναι αντι-επαγγελματικό να γεμίσουμε το πρόγραμμα μας με διαφημιστικά μηνύματα.

Εμείς πιστεύουμε σε μια υγιή και ξεκάθαρη συνεργασία που θα λειτουργεί αμφίδρομα χωρίς τίποτα περίεργο ή κρυμμένο. Η συνδρομητική υπηρεσία που θα επιλέξετε από την γκάμα των υπηρεσιών που σταδιακά προστίθενται στην λίστα μας θα είναι πάντα σε αυτή τη βάση του αμοιβαίου οφέλους, πάντα με χαμηλό κόστος, αλλά με την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Η υπηρεσία της μουσικής κάλυψης επαγγελματικών χώρων που σας προσφέρει το RadioPro.gr έχει φτιαχτεί με γνώμονα τη δημιουργία ενός τέλειου μουσικού χαλιού που θα εξυπηρετεί με τον πλέον οικονομικό τρόπο την επιχείρηση, δίνοντας της έτσι την ελευθερία και την ευελιξία που χρειάζεται, για να προσφέρει στους πελάτες της μια ποιοτική ατμόσφαιρα.

Η κάθε υπηρεσία πιστεύουμε απόλυτα ότι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη για να είναι αποτελεσματική.

14. Αν είμαι καλλιτέχνης, μπορώ να παρουσιάσω τη μουσική μου στο RadioPro.gr;

Ναι, αρκεί να μην έχει ανατεθεί η διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων της μουσικής σας σε κάποια από τις υπάρχουσες εταιρείες διαχείρισης. Πλέον οι νέοι καλλιτέχνες έχουν ελάχιστα έσοδα από τις εταιρείες είσπραξης (σχεδόν μηδενικά), ενώ για να ακουστούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς θα πρέπει είτε να έχουν γνωριμίες, είτε να πληρώσουν κάποιο διαφημιστικό πακέτο προβολής.

Ακόμη και να εμφανιστούν σε κάποιες από τις μουσικές σκηνές μόνοι ή με το συγκρότημα τους, όχι μόνο δεν θα πληρωθούν γι αυτό, αλλά αντίθετα θα πρέπει να πληρώσουν κιόλας την επιχείρηση.

Στο RadioPro.gr μπορούμε να αναλάβουμε την προβολή της μουσικής σας μέσα από τους μουσικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς μας, όπως και την παροχή διαφόρων λύσεων, είτε για την ελεύθερη διανομή της στο κοινό, είτε για την πώληση της ώστε να λαμβάνετε απευθείας χρήματα από όσους κατεβάζουν τα τραγούδια σας.

Η επιλογή είναι δική σας, όπως και τα έσοδα από τη διαχείριση της μουσικής σας, χωρίς να υπογράφετε συμβόλαιο αποκλειστικότητας μαζί μας, ενώ παραμένετε εσείς ο μόνος ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων σας.

Πάντα υπάρχει χώρος στην ομάδα μας για νέους καλλιτέχνες γιατί πιστεύουμε στην τέχνη και πάντα θα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να την αναδείξουμε.

15. Νομική προστασία της επιχείρησης μου για τη μουσική

Το RadioPro.gr μπορεί να σας προσφέρει νομική υποστήριξη για την αναπαραγωγή της μουσικής, ενάντια σε οποιαδήποτε εταιρεία είσπραξης δικαιωμάτων, όπως και να σας παρέχει την επιπλέον υπηρεσία της προετοιμασίας και υποβολής των ειδικών εντύπων που απαιτούνται για την απαλλαγή σας από την ΕΥΕΔ, την ΑΕΠΙ, την Αυτοδιαχείριση και την GEA στην Ελλάδα, όπως και από την PRS και την Grammo στην Κύπρο.

Σε κάθε συνδρομητικό πακέτο του RadioPro.gr θα λάβετε έτοιμες όλες τις φόρμες και τα απαραίτητα έντυπα που θα πρέπει να υποβάλετε στις αρχές μαζί με όλες τις οδηγίες, τη βεβαίωση αναπαραγωγής μουσικής από το RadioPro.gr, αλλά φυσικά και το ειδικό σήμα για το χώρο σας.

Η πρώτη μελέτη – και η σοβαρότερη – όταν ξεκίνησε να στήνεται η υπηρεσία αυτή , ήταν η νομιμότητα της κίνησης και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν, έτσι ώστε να μην ανακύψει ποτέ κάποιο θέμα που να μην το έχουμε καλύψει.

Εσείς απλά μείνετε μαζί μας αναμεταδίδοντας αποκλειστικά και μόνο τις μοναδικές μουσικές επιλογές του συνδρομητικού μας πακέτου και αν τη θεωρείται αναγκαία, επιλέξτε την επιπλέον νομική κάλυψη για αυτό.

16. Τι κάνω αν έχω επίσκεψη ελεγκτών των εταιρειών είσπραξης

Η χρήση του RadioPro.gr είναι απολύτως νόμιμη και σας απαλλάσσει από την υποχρέωση πληρωμής τόσο της ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), όσο και της Αυτοδιαχείρισης και της GEA στην Ελλάδα, αλλά και της PRS και της Grammo στην Κύπρο, αρκεί μόνο να μην χρησιμοποιείτε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, μέσα αναπαραγωγής, μουσική από το Youtube και άλλες online υπηρεσίες. Για να είστε απολύτως καλυμμένοι θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές που θα λάβετε στο ειδικό έντυπο, που συμπεριλαμβάνεται στα συνδρομητικά πακέτα.

Εάν σας επισκεφθεί οποιοδήποτε κλιμάκιο από τις εταιρείες διαχείρισης δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ, ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση, GEA, PRS, Grammo, Αθηνά, Διόνυσος κ.α.), το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τους επιδείξετε τη βεβαίωση αναπαραγωγής της μουσικής μας, που θα έχετε λάβει με το πακέτο ενεργοποίησης. Αν δεν αποχωρήσουν αμέσως, σας προτείνουμε να τους πείτε ευγενικά ότι αν δεν έχουν σκοπό να γίνουν πελάτες σας, καλύτερα να εγκαταλείψουν την επιχείρηση σας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν προσπαθήσουν να κάνουν οποιαδήποτε παράνομη ηχογράφηση ή να προβούν σε απειλές εναντίον σας, ή οτιδήποτε άλλο θεωρήσετε κακόπιστο, τότε καλό θα ήταν να καλέσετε την αστυνομία για να τους απομακρύνει. Είναι σαφέστατο ότι δεν τους χρειάζεστε πια.

Στο πακέτο των υπηρεσιών μας θα βρείτε και τη Νομική Προστασία για τη Μουσική του RadioPro.gr . Εάν έχετε επιλέξει αυτή την πρόσθετη υπηρεσία, δεν θα χρειαστεί ενδεχομένως να κάνετε και τίποτα από τα παραπάνω στην περίπτωση ελέγχου. Απλά θα καλέσετε το αρμόδιο τμήμα και οι συνεργάτες μας θα ενημερώσουν αμέσως τους εκπροσώπους των εισπρακτικών εταιρειών για την εξαίρεση σας από την καταβολή δικαιωμάτων σε αυτούς, οπότε λογικά δεν πρόκειται να σας επισκεφτούν ξανά.

Αν σας είναι απαραίτητο, στους συνδρομητές αυτής της επιπλέον υπηρεσίας δίνεται η δυνατότητα να λάβουν συμβουλές και απαντήσεις στα ερωτήματα τους – που αφορούν τη μουσική και τις υπηρεσίες μας – από δικηγόρο που θα τους συστήσουμε μετά την ενεργοποίηση του πακέτου τους, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους χρήστες μας, αφού όλα αυτά καλύπτονται από εμάς (για όσους έχουν επιλέξει το πακέτο Νομικής Υποστήριξης για τη Μουσική του RadioPro.gr).

Από την στιγμή που γίνετε μέλος στις συνδρομητικές μας υπηρεσίες δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε, γιατί πλέον είστε πλήρως καλυμμένοι νομικά.

17. Δεν έχω διαδίκτυο και δεν μπορώ να αναπαράγω τη μουσική του RadioPro.gr

Η χρήση διαδικτύου πλέον είναι ευρύτατα διαδεδομένη στις επιχειρήσεις και σταδιακά θα γίνει και απαραίτητη για τη φορολογική σας σύνδεση. Αν δεν έχετε μέχρι σήμερα σύνδεση διαδικτύου στην επιχείρηση σας, καλό θα ήταν να το ξανασκεφθείτε, έτσι ώστε να μπορείτε να προσφέρετε παράλληλα στους πελάτες σας και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο – αν το επιθυμείτε – για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις σας.

Το RadioPro.gr θα μπορούσε πολύ εύκολα να σας προσφέρει μια στατική πηγή μουσικής με ένα σταθερό πρόγραμμα σε cd ή σε mp3, αλλά προτιμούμε να σας αναβαθμίσουμε παρά να σας υποβιβάσουμε τεχνολογικά.

Η διαδικτυακή υπηρεσία του RadioPro μπορεί να σας βοηθήσει να υλοποιήσετε τη διασύνδεση σας στο Internet, όπως και να σας προσφέρει λύσεις πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω ενός ασύρματου δικτύου WiFi, που κι εσείς με τη σειρά σας θα προσφέρετε στους πελάτες σας, αναβαθμίζοντας έτσι την εικόνα αλλά και τις υπηρεσίες σας προς τους επισκέπτες του καταστήματος σας.

Υπάρχει η γνώση και η διάθεση για να αναβαθμίσουμε μαζί τις υπηρεσίες που παρέχετε στους πελάτες σας, με τον πιο οικονομικό, άλλα τεχνολογικά απλό τρόπο.

18. Γιατί να πληρώσω το RadioPro.gr αφού η μουσική που παίζετε είναι “ελεύθερη”;

Μεγάλο μέρος της μουσικής που παίζουμε περιλαμβάνει έργα ελεύθερα για εμπορική χρήση, αλλά για την επιλογή των κομματιών, όπως και για τη σωστή μετατροπή των αρχείων, την αναπαραγωγή μέσω των διακομιστών μας και την εκπομπή (sttreaming) μέσω του υπολογιστικού δικτύου που χρησιμοποιούμε, υπάρχει σαφέστατο κόστος, το οποίο μπορεί να είναι πολύ υψηλό, ωστόσο συνοδεύει το αποδεδειγμένα υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών μας.

Εκτός από την ελεύθερη μουσική, το προσωπικό μας επιλέγει αξιόλογα μουσικά έργα που δεν είναι ελεύθερα για εμπορική χρήση, τα οποία όμως γίνονται διαθέσιμα σε εσάς νόμιμα, μέσα από το RadioPro.gr και τη σύναψη ειδικών συμφωνιών με τους δημιουργούς και τους εκτελεστές.

Παράλληλα, βρίσκουμε νόμιμους τρόπους να αναπαράγουμε τραγούδια στα οποία έχει λήξει το περιουσιακό κομμάτι των πνευματικών δικαιωμάτων, αμείβοντας εμείς τους εκτελεστές για να μας παραχωρούν τα συγγενικά δικαιώματα που προκύπτουν από την εκτέλεση.

Στόχος του RadioPro.gr είναι να βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τις κοινότητες ανοικτού λογισμικού, αλλά παράλληλα και τους δημιουργούς που επιλέγουν να διανείμουν εντελώς δωρεάν τη μουσική τους.

Το RadioPro.gr σας προσφέρει τη μόνη ολοκληρωμένη λύση αναπαραγωγής μουσικής για όλους τους επαγγελματικούς χώρους με τον πλέον ποιοτικό, οικονομικό, αλλά κυρίως νόμιμο τρόπο.

19. Μέχρι σήμερα, χωρίς το RadioPro.gr, τι έπρεπε να πληρώσω σύμφωνα με το νόμο για να αναπαράγω μουσική στον επαγγελματικό μου χώρο;

Εδώ και λίγα χρόνια δεν αρκεί η πληρωμή μόνο της ΕΥΕΔ – ΑΕΠΙ, όπως παλαιότερα, και για κάθε ημέρα που δεν επιλύετε αυτό το θέμα της Δημόσιας Εκτέλεσης μουσικής, είτε παρανομείτε και κινδυνεύετε, είτε πληρώνετε ένα μεγάλο ποσό, που σε τέτοιες περιόδους κρίσης είναι δυσβάστακτο.

Όσο παράλογο και αν ακούγεται, αν αναμεταδίδετε στον επαγγελματικό σας χώρο έναν ραδιοφωνικό σταθμό ή περιεχόμενο από το διαδίκτυο, έχετε μεγάλη πιθανότητα να παρανομήσετε και να είστε υπόλογοι απέναντι στην ΕΥΕΔ – ΑΕΠΙ (για τα πνευματικά δικαιώματα των περισσοτέρων δημιουργών), στην Αυτοδιαχείριση (για τα πνευματικά δικαιώματα κάποιων δημιουργών), απέναντι και στους δύο (αφού σε κάποια τραγούδια υπάρχουν μικτά δικαιώματα και ένας δημιουργός εκπροσωπείται από τη μία εταιρεία και ένας από την άλλη) και φυσικά θα οφείλετε να πληρώσετε και την GEA (η κοινή εταιρεία είσπραξης Grammo, Απόλλων, Ερατώ) που αφορά τα συγγενικά δικαιώματα.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδοθεί εγκύκλιος, στην οποία αναφέρεται ότι στα καταστήματα που υπάρχει μόνο ραδιόφωνο ή/και τηλεόραση χωρίς επιπλέον ηχητικές εγκαταστάσεις, δεν χρειάζεται η άδεια μουσικών οργάνων. Η άδεια αυτή, δεν πρέπει να συγχέεται με την γραπτή άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης και επομένως η ανωτέρω εγκύκλιος δεν απαλλάσσει τον επιχειρηματία από τις υποχρεώσεις του.

Κοινώς, αν δεν έχετε το RadioPro.gr, σας ελέγξουν και βρεθείτε να αναπαραγάγετε μουσική χωρίς την απαραίτητη άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης, ενώ αυτή είναι απαραίτητη, ακόμη και αν έχετε μόνο ραδιόφωνο ή/και τηλεόραση και δεν έχετε επιπλέον ηχητικές εγκαταστάσεις, θα έρθετε αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και το κόστος σας θα πολλαπλασιαστεί, ενώ το πιθανότερο είναι να σας επιβληθεί επιπλέον πρόστιμο και ποινές φυλάκισης.

Το κόστος που ισχύει έως σήμερα για τις γνωστές εταιρείες είσπραξης δικαιωμάτων εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης, τη χρήση, αλλά κυρίως από τα τετραγωνικά του επαγγελματικού σας χώρου και βάσει των πολύπλοκων τιμοκαταλόγων καταλήγει να είναι αρκετά υψηλό.

20. Πρέπει να πληρώσω για άδεια δημόσιας χρήσης μουσικής αν παίζω μουσική γνωστών καλλιτεχνών;

Αν στο χώρο σας γίνεται αναπαραγωγή μουσικής για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για την απλή διασκέδαση των εργαζομένων σας, είναι απαραίτητο να διαθέτετε άδεια ανάλογη με τη μουσική που ακούγεται. Διαφορετικά είστε παράνομοι και σε οποιονδήποτε έλεγχο θα βρεθείτε εκτεθειμένοι.

Αν κατά τη στιγμή του ελέγχου, η μουσική που ακούγεται στο χώρο σας προέρχεται από δημιουργό που εκπροσωπείται από την ΕΥΕΔ – ΑΕΠΙ ή την Αυτοδιαχείριση στην Ελλάδα και την PRS στην Κύπρο ή εκτελείται από τραγουδιστή και μουσικούς που εκπροσωπούνται από τη Grammo – GEA, θα έχετε αστικές αλλά και ποινικές κυρώσεις. Και σε αυτή ειδικά την περίπτωση του live, το χειρότερο είναι ότι θα είστε εξίσου υπόλογοι ενάντια σε όλους αυτούς τους οργανισμούς!

Σε πολλές περιπτώσεις, οι νομικές κυρώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης, αφού σε περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι ποινές, μαζί με το κόστος αναπαραγωγής της μουσικής εκμηδένισε ουσιαστικά το όποιο μικτό κέρδος, ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης.

Η υποχρέωση πληρωμής για οποιαδήποτε δημόσια χρήσης μουσικής σε επαγγελματικό χώρο είναι νομικά κατοχυρωμένη στην χώρα μας και δεν αμφισβητείται. Με το RadioPro.gr, ο επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ένα φυσιολογικό ποσό, να απαλλαγεί από τις υπέρογκες χρεώσεις των εταιρειών είσπραξης και να λάβει ένα πλήρες, εύκολο στη χρήση πακέτο.

21. Διαθέτω μια πολύ μικρή επιχείρηση που δεν εξαρτάται από την αναπαραγωγή μουσικής. Είμαι παράνομος αν έχω μουσική απλά να ακούγεται στο βάθος;

Πολύ απλά, ΝΑΙ. Ακόμη κι αν εσείς τραγουδάτε μόνοι σας, τα μουσικά έργα που τραγουδάτε έχουν μουσική και στίχο που τα έχουν συνθέσει και συγγράψει πνευματικοί δημιουργοί οι οποίοι εκπροσωπούνται από διάφορους φορείς.

Η άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης δεν εξετάζει ποιος ερμηνεύει τα μουσικά έργα, αλλά νομιμοποιεί την χρήση των έργων του ρεπερτορίου των δημιουργών / δικαιούχων μελών των εταιρειών διαχείρισης και είσπραξης.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται νόμιμα σε ολόκληρη τη χώρα και λειτουργούν με συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τη χρήση και τα τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησης.

Εσείς καλείστε να πληρώσετε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη χρήση μουσικής, τόσο κατά την έναρξη της επιχείρησης σας (απαιτείται άδεια εκτέλεσης μουσικής που υποβάλλεται στο Δήμο), αλλά και κάθε στιγμή που η επιχείρηση σας βρίσκεται σε λειτουργία.

Η υποχρέωση πληρωμής για οποιαδήποτε χρήσης μουσικής σε επαγγελματικό χώρο είναι νομικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας και δεν αμφισβητείται. Το RadioPro.gr αλλάζει τα δεδομένα και σας προσφέρει την πλέον οικονομική λύση της αγοράς.

22. Γιατί πληρώνω πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στην επιχείρηση μου;

Ο λόγος που πληρώνετε πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα είναι διότι το 99,99% των τραγουδιών που χρησιμοποιείτε στην επιχείρηση σας (μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, CD, mp3, DJ, ζωντανής ορχήστρας κτλ). έχουν δημιουργηθεί από καλλιτέχνες (συνθέτες, στιχουργούς ) εκτελούνται από καλλιτέχνες ( τραγουδιστές, μουσικοί) και διακινούνται από δικαιούχους (δισκογραφικές εταιρίες κτλ) οι οποίοι είναι μέλη σε διάφορους οργανισμούς δικαιωμάτων. Αυτοί επιθυμούν να αμείβονται από κάθε επιχείρηση που χρησιμοποιεί τα τραγούδια τους (δημόσια εκτέλεση). Επειδή όμως δεν μπορούν να επισκέπτονται οι ίδιοι κάθε επιχείρηση, για να την ελέγξουν και να εισπράξουν, γίνονται μέλη σε οργανισμούς οι οποίοι αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία είσπραξης αμοιβών εκ μέρους αυτών των καλλιτεχνών.

Ως επί το πλείστον, όλοι οι “γνωστοί” συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί είναι μέλη σε οργανισμούς δικαιωμάτων, ενώ φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με όλες σχεδόν τις δισκογραφικές εταιρίες. Όσον αφορά το ξένο ρεπερτόριο, οι οργανισμοί δικαιωμάτων της Ελλάδας συνεργάζονται με τους αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού και αποδίδουν και στους ξένους καλλιτέχνες ανάλογες αμοιβές.

Οι καλλιτέχνες δημιουργοί της μουσικής έχουν κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα για την δημιουργία τους που βάσει κριτηρίων θα πρέπει να εισπραχθούν και να τους αποδοθούν. Από την στιγμή που κάνετε χρήση της δημιουργίας τους σε δημόσια εκτέλεση θα πρέπει να πληρώσετε για αυτήν αφού παράγει όφελος. Αντίστοιχα λειτουργούν και τα συγγενικά δικαιώματα.

23. Πως απαλλάσσομαι από τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα ακούγοντας το RadioPro.gr;

Για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από την πληρωμή πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μουσική η οποία έχει δημιουργηθεί από καλλιτέχνες (συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές, μουσικούς δισκογραφικές εταιρίες κτλ) οι οποίοι δεν είναι μέλη σε οργανισμούς δικαιωμάτων και επιτρέπουν την αναπαραγωγή της για εμπορικούς σκοπούς.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή σας, γιατί για να είστε πραγματικά νόμιμοι δεν αρκεί να ακούτε μουσική δημιουργών που δεν ανήκουν σε κάποια από τις εταιρείες εκπροσώπησης. Οφείλετε να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη του πνευματικού δημιουργού, ότι σας επιτρέπει τη δημόσια χρήση της μουσικής ή του έργου που έχει δημιουργήσει, εφόσον έχετε οποιοδήποτε κέρδος από την εμπορική σας δραστηριότητα, ακόμη και αν αυτή είναι παντελώς άσχετη από τη χρήση του έργου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διακόψετε την χρήση μουσικής και τραγουδιών, τα οποία έχουν δημιουργήσει καλλιτέχνες – μέλη σε οργανισμούς δικαιωμάτων και ζητούν να αμειφθούν από εσάς μέσω των οργανισμών είσπραξης.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε οτιδήποτε μεταδίδει, περιέχει ή χρησιμοποιεί κατοχυρωμένο ρεπερτόριο (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, CD/mp3, DJ, ζωντανή ορχήστρα κτλ), εφόσον σας το επιτρέπει η φύση της επιχείρησης σας.

Το RadioPro.gr μεταδίδει αποκλειστικά και μόνο μουσική και τραγούδια καλλιτεχνών και συντελεστών που δεν ανήκουν σε οργανισμούς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή του εξωτερικού, αλλά συμπεριλαμβάνονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες:

α) Μουσική που προέρχεται από έργα για τα οποία έχει λήξει η ισχύς των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως ορίζει ο νόμος και πρόκειται περί “κοινού κτήματος” (public domain).

β) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν αναθέσει στο RadioPro.gr και στους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων τους.

γ) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν εκδώσει τα έργα τους υπό καθεστώς “Creative Commons” και οι οποίοι έχουν επιλέξει στη σχετική άδεια τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς.

δ) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν εκδώσει τα έργα τους υπό καθεστώς “Creative Commons” και οι οποίοι δεν επιτρέπουν γενικά τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς, αλλά έχουν αδειοδοτήσει το RadioPro.gr για την εμπορική χρήση της μουσικής και την είσπραξη της αξίας των δικαιωμάτων τους.

Εμείς στο RadioPro.gr για κάθε μουσική/τραγούδι που μεταδίδουμε έχουμε λάβει την απαραίτητη άδεια από τον εκάστοτε δημιουργό, την οποία έχουμε στη διάθεση μας , ενώ κάθε φορά που αναπαράγεται ένα μουσικό έργο, αυτό καταγράφεται στις βάσεις δεδομένων μας, έτσι ώστε να μπορούμε να ανατρέξουμε στις χρονικές στιγμές αναπαραγωγής του.

Αυτό σημαίνει ότι αν ποτέ βρεθείτε στη δύσκολη θέση να αποδείξετε ότι η μουσική που αναμεταδίδατε από τους σταθμούς του RadioPro.gr ήταν νόμιμη, μπορούμε να σας χορηγήσουμε ειδική βεβαίωση για νομική χρήση, που να αποδεικνύει τη στιγμή που συνδεθήκατε στο σύστημα μας, πότε αποσυνδεθήκατε και ποιά έργα αναπαράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που ήσασταν συνδεδεμένος.

Όταν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο το RadioPro.gr στην επιχείρηση σας, μπορείτε να απαλλαγείτε με ασφάλεια από την πληρωμή των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

24. Τι έγγραφα πρέπει να προμηθευτώ προκειμένου να απαλλαγώ;

Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε από εμάς ένα από τα συνδρομητικά πακέτα του RadioPro.gr. Θα λάβετε την Άδεια Χρήσης μας, η οποία παρέχεται ως αποδεικτικό στοιχείο της συνεργασίας μας σε περίπτωση ελέγχου από οργανισμούς δικαιωμάτων.

Το συνδρομητικό πακέτο του RadioPro.gr περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε για να είστε απολύτως νόμιμοι.

Μαζί θα πρέπει να καταθέσετε, εφόσον ενοχληθείτε, στους εισπρακτικούς οργανισμούς δικαιωμάτων μια Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ξανά οποιονδήποτε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό περιλαμβάνει έργα δημιουργών που εκπροσωπούνται από συγκεκριμένους φορείς είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και ότι η μουσική που χρησιμοποιείτε έχει δημιουργηθεί από καλλιτέχνες που δεν ανήκουν σε κάποιον οργανισμό δικαιωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, για να απαλλαγείτε νόμιμα από την πληρωμή πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων δεν φτάνει μόνο να προμηθευτείτε και να καταθέσετε τα ανάλογα έγγραφα, αλλά θα πρέπει να σταματήσετε να ακούτε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς διότι μεταδίδουν μουσική και τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί από καλλιτέχνες (συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές, μουσικούς δισκογραφικές εταιρίες κτλ) οι οποίοι είναι μέλη σε οργανισμούς δικαιωμάτων, όπως και αν αυτά αναμεταδίδονται (τηλεόραση, ραδιόφωνο, CD, mp3, ηχογραφήσεις από ζωντανή ορχήστρα, Youtube, διαδικτυακά μέσα κλπ).

25. Στο κατάστημα μου χρησιμοποιώ μόνο τηλεόραση, βλέπω αποκλειστικά ΕΡΤ και πληρώνω στο κράτος για την ΕΡΤ μέσω του λογαριασμού ρεύματος. Χρειάζομαι κι εγώ άδεια;

Τα τέλη που πληρώνετε στην ΕΡΤ δεν έχουν σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα. Για τη δημόσια εκτέλεση έργων που ανήκουν σε πνευματικούς δημιουργούς, σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, πρέπει προηγουμένως να εφοδιαστείτε με κάποια γραπτή άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης, εφόσον τα έργα (μουσικά και μη) που αναπαράγετε ανήκουν σε δημιουργούς που εκπροσωπούνται από κάποιον φορέα.

Στη διαφορετική περίπτωση που εκτελείτε έργα που ανήκουν σε δημιουργούς που δεν εκπροσωπούνται από έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάθε δημιουργό χωριστά και να λάβετε την άδεια του.

Υπάρχουν αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων που έκριναν κατά το παρελθόν ότι η αναμετάδοση μουσικής από τηλεόραση άνευ άδειας από την ΑΕΠΙ αποτελεί προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η αναμετάδοση ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού προγράμματος με απόφαση του Αρείου Πάγου (ΑΠ1695/1993) και του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 1212/1994) αποτελεί δημόσια εκτέλεση και χρήζει άδειας. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέσο (κασετόφωνο, CD player κλπ.) που μεταδίδει μουσική σε δημόσιο χώρο.

Σε συνάρτηση με τον τρόπο χρήσης της παραγωγής μπορεί να χρειαστεί να καταβληθούν και άλλα δικαιώματα. Π.χ. εάν η κινηματογραφική ταινία προβάλλεται σε αίθουσες, τότε προκύπτει δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης ή εάν η ταινία αναπαραχθεί σε VHS ή DVD, τότε προκύπτει το δικαίωμα μηχανικής αναπαραγωγής.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι και κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ειδήσεων, ποδοσφαιρικών αγώνων, συζητήσεων κλπ., η μουσική που χρησιμοποιείται στην αρχή και στο τέλος, καθώς και αυτή που εμπεριέχεται στα διαφημιστικά μηνύματα που παρεμβάλλονται, παράγει πνευματικά δικαιώματα.

Ότι είδος μουσικής ή τηλεοπτικής εκπομπής και να χρησιμοποιεί κάποιος πάντα θα είναι υπόχρεος καταβολής ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα διότι αυτό γίνεται σε δημόσια εκτέλεση.

26. Αν στο κατάστημα μου παίζω ελληνική ή ξένη μουσική από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το youtube ή από δικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς μπορώ να αποφύγω να πληρώσω για αυτήν;

Το ραδιόφωνο ή και η τηλεόραση εκπέμπουν για ιδιωτική ακρόαση στο στενό και άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, όταν όμως το ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό πρόγραμμα αναμεταδίδεται σε δημόσιο χώρο (πχ σε εμπορικό κατάστημα, μπαρ, καφενείο, εστιατόριο), αυτό αποτελεί μία δεύτερη χρήση που έχει ως σκοπό την εκμετάλλευση, οπότε σαφώς απαιτείται άδεια και οφείλονται πνευματικά δικαιώματα.

Με την αγορά δίσκων, κασετών, CD κλπ δεν αποκτά κανείς και το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται σε δημόσιο χώρο το περιεχόμενο τους. Σε κάθε φορέα ήχου αναγράφεται ότι πωλείται μόνο για ιδιωτική χρήση και ότι απαγορεύεται η αναπαραγωγή και η δημόσια εκτέλεση χωρίς την άδεια του δημιουργού. Αυτό εξ άλλου προβλέπεται και από το άρθρο 17 του νόμου 2121/1993.

Οι ελληνικές εταιρείες διαχείρισης δικαιωμάτων διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα και των αλλοδαπών δημιουργών μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης με ομόλογους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης του εξωτερικού. Επομένως, η υποχρέωση σας για να εφοδιασθεί το κατάστημα σας με την άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης και να καταβάλετε τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα είναι ακριβώς η ίδια σε αντιστοιχία με το αν παίζατε μόνον Ελληνικά μουσικά έργα.

Ότι είδος μουσικής ή τηλεοπτικής εκπομπής και να χρησιμοποιεί κάποιος πάντα θα είναι υπόχρεος καταβολής ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα διότι αυτό γίνεται σε δημόσια εκτέλεση.

27. Τι ισχύει νομοθετικά στην Ελλάδα και την Κύπρο για την αναπαραγωγή της μουσικής και τα δικαιώματα γύρω από αυτήν;

Ο νόμος που ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, αλλά και των εκτελεστών, είναι ο νόμος 2121/1993 «Περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων». Αντίστοιχα στην Κύπρο ισχύει ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμος του 1976 (Ν. 59/1976)

Πνευματικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα που αποκτά κάποιος πάνω σε ένα πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα πχ μουσική, ποίημα, συγγραφικό έργο, σχέδιο, θεατρικό έργο, οπτικοακουστικό έργο, εικαστικό έργο, είτε είναι γραπτό, είτε προφορικό, είτε αφορά την Τέχνη, είτε την επιστήμη.

Πνευματική ιδιοκτησία είναι το σύνολο των εξουσιών που δίνει ο νόμος στον ιδιοκτήτη ενός πνευματικού έργου, ώστε να το προστατεύει, να το διαχειρίζεται αλλά και να αμείβεται από τρίτους, όταν αυτοί εκμεταλλεύονται την πνευματική του περιουσία.

Η ιδιοκτησία πάνω σε ένα πνευματικό έργο, σύμφωνα με το νόμο, κατοχυρώνεται μόνο από τη “δημοσίευσή” του. Για παράδειγμα, μία μουσική σύνθεση κατοχυρώνεται, είτε από τη στιγμή που θα γίνει προσιτή στο κοινό μέσω μίας δισκογραφικής παραγωγής, είτε μέσω μίας συναυλίας, είτε μέσω μίας εκτέλεσης στο ραδιόφωνο ή στην Τηλεόραση ή και στο Διαδίκτυο.

Δεν προβλέπεται τυπική διαδικασία στην ελληνική νομοθεσία για κατοχύρωση του πνευματικού έργου. Όποιος δηλώνει ότι είναι πνευματικός δημιουργός ενός έργου πρέπει να μπορεί να το αποδείξει με οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο, όταν υπάρξει αμφισβήτηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη δισκογραφία τεκμαίρεται ως δημιουργός του έργου, αυτός που το όνομά του αναγράφεται στον εν λόγω υλικό φορέα.

Η πνευματική ιδιοκτησία πάνω σε ένα πνευματικό έργο, σύμφωνα με το νόμο, διαρκεί 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού του. Σε περίπτωση που το έργο έχει περισσότερους από έναν δημιουργούς, η προστασία διαρκεί 70 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου του τελευταίου αποβιώσαντος δημιουργού του. Μετά την παρέλευση των 70 ετών το έργο αυτό καθίσταται «κοινό κτήμα», πχ τα παραδοσιακά τραγούδια, οι κλασσικές συνθέσεις.

“Χρήστης” μουσικού έργου θεωρείται κάθε τρίτος ο οποίος το χρησιμοποιεί δημόσια, είτε μέσω δισκογραφίας, είτε μέσω συναυλίας, είτε μέσω ραδιοφώνου κλπ. Οι υποχρεώσεις των χρηστών μουσικής απέναντι στους δημιουργούς της είναι ότι πριν την οποιαδήποτε χρήση οφείλουν να ζητήσουν την άδεια και να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα.

Αυτό που στην πράξη ονομάζουμε “πνευματικά δικαιώματα” είναι η αμοιβή του δημιουργού από τη χρήση του έργου του από τρίτους. Ο “χρήστης” της μουσικής πριν από την χρήση αυτή υποχρεούται, κατ” αρχήν, να ζητήσει την άδεια από τον δημιουργό της και στη συνέχεια να του καταβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα, την αμοιβή δηλαδή που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη χρήση.

Μηχανικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα που προκύπτει για το δημιουργό από την αποτύπωση του έργου του σε υλικούς φορείς ήχου, ή ήχου και εικόνας (π.χ. δίσκοι, κασέτες, cd , video, cd rom cdi κλπ.).

Εκτελεστικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα που προκύπτει από τη δημόσια εκτέλεση του έργου και την παρουσίαση του στο κοινό, με οποιοδήποτε μέσο πχ ραδιόφωνο, τηλεόραση, κάποιον άλλο φορέα ή και ζωντανά. Ο νόμος προβλέπει ότι ο δημιουργός έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τη δημόσια εκτέλεση του έργου του, εάν αυτή γίνει χωρίς την άδειά του. Επίσης προβλέπονται και εφαρμόζονται στην πράξη αστικές και ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση έως 5 χρόνια, αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση). Οπωσδήποτε οφείλονται δικαιώματα στο δημιουργό από τη δημόσια εκτέλεση του έργου του, τα οποία στην πράξη ονομάζονται «εκτελεστικά δικαιώματα».

28. Τι είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων;

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης είναι ένας Οργανισμός ο οποίος επιλέγεται από τους δημιουργούς προκειμένου να διαχειρίζεται τα δικαιώματά τους, να τους εκπροσωπεί, να προστατεύει τα έργα τους και να εκτελεί συνολικά τις εντολές τους ως κοινός διαχειριστής της πνευματικής τους περιουσίας. Αυτό στην πράξη εκφράζεται με το να δίνει τις άδειες χρήσης αντ” αυτών, να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση των έργων τους αντί γι” αυτούς, μετά από εξουσιοδότησή τους, να εισπράττει αντί γι” αυτούς τα δικαιώματά τους και να τους τα αποδίδει, έχοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να ασκεί κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των δικαιωμάτων τους από την παράνομη χρήση από τρίτους.

29. Ποιες επιχειρήσεις οφείλουν τελικά να πληρώνουν δικαιώματα;

Τα εμπορικά καταστήματα, οι χώροι αναμονής μεγάλων επιχειρήσεων, οι χώροι μαζικής εστίασης, τα καφέ, τα ξενοδοχεία, τα ΚΤΕΛ, οι Τράπεζες, οι Δημόσιοι Οργανισμοί, οι εκθεσιακοί χώροι, όπως και κάθε είδους επιχείρηση που χρησιμοποιεί ή και εκμεταλλεύεται δημόσια το μουσικό έργο οφείλει προκαταβολικά πάντα να έχει προμηθευτεί την άδεια δημόσιας εκτέλεσης.

Η χρήση μουσικής στους δημόσιους χώρους, αλλά και στα δωμάτια των ξενοδοχείων, προϋποθέτει επίσης άδεια δημόσιας εκτέλεσης. Ο νόμος και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου (Α.Π. 135/83, 61/81) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (απόφαση Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 7/12/06 SGAE vs Rafael Hotels, υπόθεση C306/05) χαρακτηρίζουν τα δωμάτια τωv ξεvoδoχείωv δημόσιo χώρo και συvεπώς η χρήση μουσικής χωρίς την απαραίτητη άδεια είvαι παράνομη.

Οι τραγoυδιστές δεv είvαι πvευματικoί δημιoυργoί. Οι πvευματικoί δημιoυργoί είvαι oι συvθέτες και oι στιχoυργoί οι οποίοι αμοίβονται αποκλειστικά από τα πνευματικά τους δικαιώματα. Γι’ αυτό τo λόγo δεv πρέπει vα συγχέovται oι αμoιβές τωv τραγoυδιστώv και τωv μoυσικώv στα κέvτρα διασκέδασης με τoυς συvθέτες και στιχoυργoύς.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους δημιουργούς να μπορούν να αναθέτουν σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας τη διαχείριση και την προστασία τού περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών και των εξουσιών που απορρέουν από αυτό, δηλαδή τα μηχανικά δικαιώματα από τις πωλήσεις των δίσκων τους και δικαιώματα από τη δημόσια εκτέλεση των έργων τους από τα ΜΜΕ κλπ.

Όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν οποιασδήποτε μορφής μουσική (ήχο ή εικόνα) σε δημόσια εκτέλεση, υποχρεούνται σε πληρωμή δικαιωμάτων.

30. Τι είναι πνευματικό δικαίωμα

Πνευματικό Δικαίωμα ή Πνευματική Ιδιοκτησία αποκτά ο πνευματικός δημιουργός πάνω στο πρωτότυπο έργο του, όπως αυτό περιγράφεται : «… πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά, ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη.» (Νόμος 2121/1993, Άρθρο 2, παράγραφος 1).

Η πνευματική ιδιοκτησία που αποκτά ο δημιουργός πάνω στο έργο του περιλαμβάνει δύο απόλυτα και αποκλειστικά δικαιώματα και αυτά είναι το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα προστασίας του προσωπικού του δεσμού με το έργο (ηθικό δικαίωμα).

Ο πνευματικός δημιουργός έχει τη δυνατότητα από το νόμο να εκχωρήσει να μεταβιβάσει και να αναθέσει τη διαχείριση του περιουσιακού δικαιώματός του σε τρίτους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης δικαιωμάτων, που εκπροσωπούν το δημιουργό.

Το ηθικό δικαίωμα είναι προσωποπαγές και αμεταβίβαστο, παραμένει δε στο δημιουργό ακόμα και μετά τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση ενός μουσικού έργου είναι η άδεια του δημιουργού του.

32. Ποιοι θεωρούνται χρήστες μουσικής και ποιες οι υποχρεώσεις τους;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, για οποιαδήποτε μορφή χρήσης μουσικών έργων απαιτείται η έγγραφη άδεια των δημιουργών / δικαιούχων, η οποία χορηγείται μέσω του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, εφόσον τους εκπροσωπεί.

Χρήστες μουσικής είναι όλοι εκείνοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που εκμεταλλεύονται μουσικά έργα για εμπορικούς σκοπούς και με οποιονδήποτε τρόπο, όπως για παράδειγμα εκείνοι που σκοπεύουν να εκτελέσουν μουσικά έργα δημόσια (π.χ. ραδιοφωνικοί/τηλεοπτικοί σταθμοί, ιδιοκτήτες δημόσιων χώρων όπου αναμεταδίδεται μουσική, διοργανωτές συναυλιών, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία κτλ.) με οποιοδήποτε τρόπο μετάδοσης.

Γενικά κατά το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων οποιοσδήποτε κάνει δημόσια εκτέλεση – αναπαραγωγή, θεωρείται ότι αποκομίζει από αυτό κάποιο όφελος ως εκ τούτου θα πρέπει να αποδώσει ένα μέρος των κερδών στους δημιουργούς. Και για να μην υπάρχει η ανάγκη απόδειξης του κέρδους, οι εισπρακτικές εταιρείες των πνευματικών δικαιωμάτων θέσπισαν συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους.

31. Πως αποκτάει η μουσική πνευματικά δικαιώματα και πόσο ισχύουν αυτά;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι τρόποι κατοχύρωσης ενός μουσικού έργου είναι, είτε η εγγραφή του σε υλικούς φορείς ήχου ή ήχου και εικόνας με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή του, είτε η δημόσια εκτέλεση του. Για παράδειγμα, μία μουσική σύνθεση κατοχυρώνεται, είτε από τη στιγμή που θα γίνει προσιτή στο κοινό μέσω μίας δισκογραφικής παραγωγής, είτε μέσω μίας συναυλίας, είτε μέσω μίας εκτέλεσης στο ραδιόφωνο ή στην Τηλεόραση ή και στο Διαδίκτυο.

Η πνευματική ιδιοκτησία πάνω σε ένα πνευματικό έργο, σύμφωνα με το νόμο, διαρκεί 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού του. Σε περίπτωση που το έργο έχει περισσότερους από έναν δημιουργούς, η προστασία διαρκεί 70 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου του τελευταίου αποβιώσαντος δημιουργού του. Μετά την παρέλευση των 70 ετών το έργο αυτό καθίσταται “κοινό κτήμα”, πχ τα παραδοσιακά τραγούδια, οι κλασσικές συνθέσεις.

Η μουσική όπως και κάθε άλλο καλλιτεχνικό δημιούργημα και εργασία, από την στιγμή που θα καταγραφεί και θα ταυτοποιηθεί ο δημιουργός του, αποκτά πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του.