Έρχονται και αναδρομικές χρεώσεις για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής από την ΕΥΕΔ !

Του Θ. Παπαϊωάννου

Νέες χρεώσεις έρχονται με πρόσφατη τροπολογία για όσους χρησιμοποιούν μουσική, με κύριο στόχο τους επαγγελματίες οι οποίοι στις επιχειρήσεις τους αναπαράγουν δημόσια εμπορικό ρεπερτόριο. Η μουσική από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Spotify, το Youtube, αλλά και κάθε άλλη πηγή, αποδεικνύεται “βραχνάς” για όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μετά το «πάγωμα» της Α.Ε.Π.Ι. πολλοί νόμισαν ότι θα “γλίτωναν” από τις χρεώσεις για τη χρήση της μουσικής. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη κι αν πλήρωναν στο μέλλον, οι περισσότεροι πίστευαν πως θα υπήρχε τουλάχιστον μια περίοδος αναπροσαρμογής μέχρι να επανέλθει μια ισορροπία, για την οποία δεν θα κατέβαλαν αμοιβές προς τους δικαιούχους για τη χρήση της μουσικής σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία και πολλά άλλα σημεία.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να εισπράττουν αμοιβές για τη χρήση της πνευματικής τους δημιουργίας έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν και να εισπράττουν τα χρήματά τους, ανεξάρτητα από τις μέχρι σήμερα αστοχίες του συστήματος διανομής δικαιωμάτων και από τις υπέρογκες χρεώσεις που επωμίζονται οι επαγγελματίες στην Ελλάδα, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Αυτό που σίγουρα ελάχιστοι περίμεναν, αλλά πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα, είναι το να ψηφιστεί και ειδική τροπολογία, επί του σχετικά νέου νόμου 4481 / 2017, με την οποία να επιτρέπεται στη νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.) να απαιτήσει αναδρομικά όλα τα ποσά που δεν είχε καταφέρει να εισπράξει η Α.Ε.Π.Ι. μέχρι να την παροπλίσουν.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η Α.Ε.Π.Ι. μετά από δεκαετίες ουσιαστικού μονοπωλίου επί των δικαιωμάτων των δημιουργών, αναγκάστηκε σε κλείσιμο, κυρίως λόγω των σοβαρών διαχειριστικών σφαλμάτων της ίδιας της διοίκησής της, χωρίς να υπάρχει καμία διάδοχη κατάσταση. Αρχικά η παρούσα κυβέρνηση επέβαλε την ανάθεση της προσωρινής διαχείρισης της Α.Ε.Π.Ι. στην Προϊστάμενη Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Βλάχου, με τα γνωστά αποτελέσματα, που αποκρυσταλλώθηκαν με την εφαρμογή του ν. 4481/2017 και την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που έβαλε τέλος στη λειτουργία της Α.Ε.Π.Ι..

Εικόνα. Η ΕΥΕΔ, αν και αυτόνομη υπηρεσία του Ο.Π.Ι. στεγάζεται στα γραφεία της Α.Ε.Π.Ι. την οποία ουσιαστικά αντικατέστησε.

 

Η κυρία Μαρία Βλάχου, η μέχρι πρότινος προσωρινή διαχειρίστρια της Α.Ε.Π.Ι. μεταπήδησε ως επίσης προσωρινή διαχειρίστρια στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.), η οποία μετά από πολλές διαβουλεύσεις κατόρθωσε σταδιακά να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων δημιουργών. Ακόμη κι αυτοί που μετά την παρέμβαση του διεθνούς οργανισμού δημιουργών CISAC είχαν εμπιστευτεί την τύχη τους στην Αυτοδιαχείριση, έλυσαν τη συνεργασία μαζί της και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ε.Υ.Ε.Δ.. Μεσολάβησε βέβαια και ο διαχειριστικός έλεγχος της Αυτοδιαχείρισης, με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά.

Εδώ και αρκετό καιρό είναι σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση επιθυμεί τη δημιουργία ενός μονοπωλίου αναφορικά με τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, κάτι που ενστερνιζόταν και η παραιτηθείσα Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Ειρήνη Σταματούδη.

Εικόνα. Η πρώην Διευθύντρια του Ο.Π.Ι. παραιτήθηκε από τον Οργανισμό με καταγγελίες, ιδιαίτερα για το ασυμβίβαστο του εισπρακτικού μηχανισμού της Ε.Υ.Ε.Δ. και του εποπτικού ρόλου του Ο.Π.Ι.

 

Αυτό το “μονοπώλιο” το εμπεδώσαμε και εμείς ως στελέχη και συνεργάτες του RadioPro, αφού είχαμε ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης δικαιωμάτων μουσικής στην Ελλάδα, που θα έφερνε πολλαπλές καινοτομίες στη χώρα, αλλά κυρίως ένα ξεκάθαρο και αυτόματο σύστημα διανομής, κάτι που κανείς άλλος Οργανισμός δεν διαθέτει μέχρι σήμερα. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτή η καθόλα νόμιμη και εμπεριστατωμένη αίτησή μας, με την λακωνική απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από πρόταση του Ο.Π.Ι., πως δεν γίνεται δεκτός ο οργανισμός λόγω της ενδεχόμενης μη “βιωσιμότητας”. Βλέπετε, για να είναι βιώσιμος ο νέος Οργανισμός θα έπρεπε να έχει μέλη, κάτι όμως που βάσει νόμου είναι παράνομο μέχρι την έγκρισή του…

Αντίθετα, η Βρετανική Κυβέρνηση δέχθηκε το ίδιο business plan και αναγνώρισε το RadioPro ως Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντάς στο RadioPro τη δυνατότητα λειτουργίας σε όλη την Ευρώπη. Μετά την αναγνώριση αυτή, ήταν πλέον μονόδρομος η κατά νόμο κοινοποίηση της ΑΟΔ, κάτι που ολοκλήρωσε τη νόμιμη λειτουργία στην Ελλάδα της μοναδικής ΑΟΔ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που διοικείται από Έλληνες, ωστόσο δεν εδρεύει στη χώρα μας!

Αντίστοιχο μονοπώλιο υπάρχει και στη διαχείριση συγγενικών δικαιωμάτων, με την εισαγωγή στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του νόμου 4481/2017 πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης δεν έχουν δικαίωμα διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων εντός Ελλάδας. Ο σχετικός νόμος θα έπρεπε να ενσωματώσει στην Ελληνική Νομοθεσία την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/26/ΕΕ – στο κείμενο της οποίας δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη – όμως ο περιορισμός προστέθηκε μόνο στην Ελλάδα για να “κλειδώσει” και να προασπίσει αποκλειστικά τα τοπικά συμφέροντα διατηρώντας έτσι έναν πανίσχυρο G.E.A. (τον εισπρακτικό οργανισμό των GRAMMO – Ερατώ – Απόλλων).

Σήμερα η ανεπίσημη θέση του συστήματος διαχείρισης δικαιωμάτων στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλους “παίκτες”. Θεωρούν ότι ακόμη κι αυτοί που υπάρχουν είναι πολλοί, ενώ πολιτικοί κύκλοι στην παρούσα κυβέρνηση επιθυμούν μια κεντρική διαχείριση από το κράτος. Το ιδεατό σενάριο λοιπόν για συγκεκριμένους κύκλους είναι το μονοπώλιο, ενώ είμαστε πια πεπεισμένοι πως όποιος “ενοχλεί” θα πολεμηθεί, με κάθε τρόπο, έτσι ώστε να οδηγηθεί τελικά εκτός αγοράς.

Αυτή η θέληση για μονοπωλιακή, κρατική παρέμβαση στο θέμα των δικαιωμάτων, μετουσιώθηκε στη δημιουργία της προσωρινής Ε.Υ.Ε.Δ., η οποία ανήκει ως αυτοτελής υπηρεσία στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην πράξη, το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που οφείλει να είναι αμέτοχο και η θέση του είναι να επιβλέπει τη λειτουργία των φορέων δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά τόσο στην είσπραξη αμοιβών, όσο και στη διανομή τους στους δημιουργούς, σε μια έκφανση πολιτικού ακροβατισμού που θα ζήλευε ακόμη και ο Όρσον Γουέλς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσωρινή διαχειρίστρια κυρία Μαρία Βλάχου, εκτός από την προσωρινή διαχείριση των εσόδων από τη διαχείριση των δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών, προωθεί τη δημιουργία νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, που θα πάρει οριστικά τη θέση της Α.Ε.Π.Ι. στην αγορά. Για να γίνει δυνατό όμως το νέο εγχείρημα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνών, ώστε να δεχθούν να αποτελέσουν μέρος του νέου εγχειρήματος, χρειάζονται χρήματα. Κάποιος λοιπόν πρέπει να πληρώσει…

Έτσι με “φωτογραφική” τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ψηφίστηκε την 29η Μαρτίου 2019 από την Ελληνική Βουλή η ανάθεση στην Ε.Υ.Ε.Δ. της είσπραξης των δικαιωμάτων που είχαν γεννηθεί ως αξιώσεις σε χρόνο προγενέστερο της ανάθεσης της διαχείρισης των δικαιωμάτων στην εν λόγω Ειδική Υπηρεσία και τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί από την Α.Ε.Π.Ι ..

Στην ουσία, ότι δεν έχει εισπράξει η Α.Ε.Π.Ι. μέχρι την αδρανοποίησή της, έχει πλέον το δικαίωμα να το εισπράξει αναδρομικά η Ε.Υ.Ε.Δ. ακόμη και για την περίοδο που οι δημιουργοί δεν της είχαν αναθέσει τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους! Μάλιστα, για να μην κινδυνεύσουν τα αποθεματικά της Α.Ε.Π.Ι. (τα οποία πλέον διαχειρίζεται η προσωρινή υπηρεσία του Ο.Π.Ι.) από αγωγές δημιουργών και από την Α.Α.Δ.Ε., με την ίδια τροπολογία πέρασε το ακατάσχετο των εσόδων, των επενδύσεων και των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη διαχείριση δικαιωμάτων!

Εικόνα. Η αρχή της Τροπολογίας του ν.4481.2017, σύμφωνα με την οποία η Ε.Υ.Ε.Δ. αναλαμβάνει να εισπράξει αναδρομικά όσα δεν πλήρωσαν οι επαγγελματίες στην Α.Ε.Π.Ι. !!!

 

Το κράτος λοιπόν δίνει τη δυνατότητα στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) να απαιτήσει την είσπραξη δικαιωμάτων αναδρομικά από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν δημόσια μουσική, για όλα τα έτη για τα οποία δεν πληρώθηκε η Α.Ε.Π.Ι. και για τα οποία δεν υπάρχει παραγραφή των αξιώσεων. Δεν μιλάμε μόνο για το 2018, αλλά για πολλά έτη στο παρελθόν!

Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος θα είναι ακόμη δυσκολότερη λοιπόν, αφού οι αναδρομικές αυτές χρεώσεις σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν υποχρεωτικά όσοι επαγγελματίες αναπαράγουν εμπορικό – «εκπροσωπούμενο» – ρεπερτόριο στις επιχειρήσεις τους, για να αποφύγουν τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η μόνη λύση για όσους επαγγελματίες δεν έχουν την ανάγκη εμπορικού ρεπερτορίου για τις επιχειρήσεις τους, ήταν και παραμένει η δυνατότητα αναπαραγωγής νόμιμου ρεπερτορίου ανεξάρτητων δημιουργών από αναγνωρισμένη ΑΟΔ, που να πληροί εγγράφως τους όρους και τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας.

Σε κάθε περίπτωση στους αμέσως επόμενους μήνες, προβλέπεται να έχουν πολύ δουλειά τα – ελάχιστα είναι η αλήθεια – δικηγορικά γραφεία που έχουν εξειδίκευση στα πνευματικά δικαιώματα, αφού αυτού του είδους οι νομικές διεκδικήσεις και αντίστοιχα οι αναγκαίες αμυντικές νομικές ενέργειες απαιτούν πολύ καλή γνώση και εμπειρία στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την τροπολογία, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10979230.pdf

Πηγή: Ellas.news

RadioPro.gr Rated 5 / 5 based on 5 reviews. | Review Us
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ!
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RadioPro.gr
Απέφυγε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ με το RADIOPRO.GR
Μάθε πως θα έχεις την καλύτερη background μουσική στην επιχείρησή σου και δεν θα πληρώσεις ξανά ΕΥΕΔ (πρώην ΑΕΠΙ), PRS, GEA, Αυτοδιαχείριση κ.α.
 • Σύννομη λειτουργία στην Ελλάδα & την Κύπρο!
 • Με κρατική αναγνώριση εντός Ε.Ε.
 • Βεβαίωση για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.
 • Όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
 • Δεκάδες έτοιμα μουσικά κανάλια.
 • Καθημερινές αλλαγές από τους DJs μας.
 • Από μόλις 0.27 ευρώ την ημέρα!
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Invalid icon.
Επιθυμώ να λαμβάνω επικοινωνίες για τις υπηρεσίες του RADIOPRO.GR